Hlavní obsah

Krator Neso: stylové reproduktory s vytříbeným zvukem

Novinky, Tomáš Hort, Miloslav Fišer

Krator Neso-02 20050 jsou třípásmové stereo reproduktory s luxusním vzhledem od společnosti Krator - nováčka na tuzemském trhu. Výrobce se sadou cílí především na počítačové hráče. Dokáže novinka uspokojit i hudební fajnšmekry? Odpověď na tuto otázku budeme hledat v dnešním testu.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Reproduktory Krator Neso-02 20050

Článek

Společnost Krator je novou značkou zvukové reprodukční techniky na našem trhu. Reproduktory Krator Neso-02 20050 zaujmou hned na první pohled luxusním vzhledem. Čelní strana je vyrobena z broušeného hliníku, vyčnívají z ní pouze membrány reproduktorů s difuzérem ve tvaru špičky projektilu. Bočnice i zadní strana obou satelitů jsou vyrobeny ze dřeva.

Reproduktory je možné aktuálně pořídit za 2600 Kč. Z pohledu počítačového hráče tak spadají do kategorie těch nejdražších přístrojů. Naopak pro většinu audiofilů bude cena sestavy jedna z nejnižších. Sám výrobce tvrdí, že novinka dokáže uspokojit obě skupiny posluchačů.

Zpracování i design na jedničku 

Po rozbalení nás potěší stylové zpracování výrobku. Přední hliníkový kryt i jednotlivé reproduktory jsou uchyceny šroubky. Dva nezávislé kónické reproduktory na každé bedně jsou designově unikátní.

Jejich velikost je 2,5 a 4 palce (cca 6 a 10 centimetrů). Mají membránu z papíru s příměsí vlny. Směrem do středu reproduktoru je použita oranžová barva. Stříbrný difuzor (rozptylovač zvuku) ve středu ve tvaru projektilu je pak designová třešnička na dortu.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Krator Neso-02 20050

Mezi oběma reproduktory je malý jednopalcový výškový reproduktor. Pozor si musíme dát na to, že nekryté reproduktory jsou náchylnější na poškození. Membrána je měkká, výškový reproduktor má také měkký střed. Je tak potřeba produkt chránit hlavně před dětmi.

Boční a zadní část je vyrobena z dřevěných desek MDF (střední tvrdost) o šířce devět milimetrů. Desky mají povrchovou úpravu tmavého dřeva. Výška jednoho reproduktoru je 30 centimetrů, skoro čtvercový půdorys jedné bedny má 14 x 14,5 centimetru. Na spodní straně každého satelitu jsou čtyři gumové podložky, aby se při přehrávání vibrace co nejméně přenášely na podkladovou plochu.

Připojit je možné i mp3 přehrávač

Celá konektorová a ovládací část je na pravém reproduktoru. Na pravém boku najdeme tři knoflíky pro regulaci hlasitosti, basů a výšek. Příjemný je fakt, že po nastavení maximální hlučnosti jak na reproduktorech, tak i v operačním systému, nevyluzuje systém zkreslené zvuky, ale hraje čistě. Hlasitost prostě nejde přehnat. Basy zajišťuje největší spodní reproduktor, středy vrchní.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Krator Neso-02 20050 - boční pohled na satelity

Vedle tří ovládacích knoflíků je také 3,5mm jack konektor pro spojení s mp3 přehrávačem či mobilním telefonem. V balení najdeme 3,5mm jack propojovací kabel a reproduktory tak mohou sloužit i jako systém pro přehrávání hudby z těchto malých zařízení.

Na zadní straně najdeme tři barevně rozlišené cinch konektory pro propojení s druhým reproduktorem a počítačem. Vedle nich je zdrojový konektor a tlačítko pro vypnutí a zapnutí systému. Víc není obsaženo a ani není potřeba.

Kvalita zvuku

Posouzení kvality bývá u zvukových zařízení zpravidla velmi subjektivní, avšak stejně jako u většiny ostatních výrobků platí, že cena odráží kvalitu. To se dá potvrdit i v případě Krator Neso-02 20050. Ty nabízejí velice věrnou zvukovou reprodukci.

Některé zájemce možná odradí absence subwooferu, který by podtrhl kresbu basových linek. V tomto ohledu ale také není sestavě co vytknout. Basy jsou totiž tak výrazné, že při nastavení na nejvyšší úroveň dokonce kazí celkový dojem z poslechu, protože zcela přehluší jinak velice vyvážené středy a výšky. To ale pochopitelně nemusí být na škodu u některých populárních žánrů.

Foto: Krator, Novinky

Krator Neso-02 20050

Kvalitu reproduktorů jsme srovnávali s modelem Creative Labs Gigaworks T40 Series II, který se aktuálně prodává za prakticky stejnou cenu a navíc má velice podobné technické parametry. Výkon a čistota basů se ale s modelem Krator Neso-02 20050 nemůže měřit. Rozdíl poznáme dále pak v žánrech, kde je kladen důraz na čistotu zvuku.

Tedy převážně u klasické hudby, kde vyniká jak vyváženost jednotlivých pásem, tak průzračnější kresba zvuku. Velice ostrý zvuk přijde vhod ale také při sledování filmů, ve kterých jsou mluvené scény lépe srozumitelné i při nižší hlasitosti.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Krator Neso-02 20050

Co se počítačových hráčů týče, jsou na tom obě testované sestavy prakticky stejně, respektive rozdíly jsou prakticky nepozorovatelné. To je dáno tím, že herní zvukové doprovody jsou často uloženy v komprimovaných formátech, které se s originálními nosiči prakticky nemohou měřit.

Jak je z předchozích řádků patrné, rozdíl zvuku tedy nepůjde příliš poznat ani u oblíbených mp3 skladeb. U nich nejsou schopnosti obou sestav využité na 100 procent. Rozdíly jsou patrné až při poslechu kvalitnějších bezztrátových formátů – u nich mají jasně navrch reproduktory Krator Neso-02 20050.

Hodnocení a závěr

V dnešním testu jsme si představili nové reproduktory Krator Neso-02 20050. Jedná se třípásmový stereo systém, který zaujme především atraktivním vzhledem. Ani za svůj zvukový projev se ale sestava rozhodně nemusí stydět. Ocení ho především hudební nadšenci, kteří požadují co možná nejvěrnější zvukovou reprodukci a nechtějí si pořizovat profesionální systémy s několikanásobně vyšší cenou.

Krator Neso-02 20050

Materiál: dřevěné MDF 9mm desky

Max. výkon: 50W RMS

Reproduktory: kónické 4" a 2,5", výškový 1"

Impedance: 20 kOhm

 Frekvenční rozsah: 40~20 KHz

Ovládání: hlasitost, basy, výšky

Rozměr satelitu: 140 x 300 x 145 mm

Hmotnost: 5,4 kg

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám