Hlavní obsah

Nokia C1-01 nabízí nadstandardní vybavení za atraktivní cenu

Novinky, Tomáš Hort

Nokia C1-01 je novinkou na trhu nejlevnějších mobilních telefonů. S cenou lehce nad tisíc korun přináší vybavení, na které nejsme u takto levných mobilů zvyklí. Podporuje paměťové microSDHC karty, má 3,5mm audio jack pro připojení sluchátek a je možné ji spojit s počítačem přes microUSB konektor.

Foto: Nokia, Novinky

Mobilní telefon Nokia C1-01 se vyrábí ve čtyřech barevných kombinacích

Článek

Čas od času se na trhu mobilních telefonů objeví model, který přináší technologickou inovaci. Ze začátku se tak stává u dražších typů, postupně se však daná funkce začne vyskytovat na stále levnějších telefonech. Ze vzdálené minulosti pamatujeme třeba postupný rozvoj mobilního fotoaparátu, bluetooth nebo slotu pro paměťovou kartu.

Novinka Nokia C1-01 uvádí dnes již běžné standardy i do nejlevnějšího segmentu mobilního trhu. Ještě před několika roky uměly nejobyčejnější telefony pouze volat a psát. Dnes už s nimi můžeme fotit, poslouchat mp3 nebo je spojit s počítačem a třeba si sami aktualizovat software. Technologie se rozvíjejí a jsou stále dostupnější, což je jen dobře.

Čtyři barevné kombinace

Nokia C1-01 se vyrábí ve čtyřech barevných kombinacích. Pro testování jsme měli model tmavě šedý. Barvu telefonu ale nepoznáme z krabičky produktu, neb na té je červená verze. Příslušenství je ale u všech stejné. V balení najdeme baterii BL-5CB s kapacitou 800mAh, sluchátka, nabíječku s úzkým konektorem Nokia a český manuál. U baterie je zajímavé, že je i na českém webu výrobce uvedeno použití typu BL-5C, která však má kapacitu 1020mAh. Zde údaje s realitou nesedí.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Nastavení velikosti ikon i písma je vyhledávaným prvkem zákazníků v této cenové kategorii telefonů

Kryt telefonu je z pevného plastu. Všechny spoje lícují velmi dobře a při pohledu i držení mobilu v ruce nemáme pocit, že by se jednalo o telefon „na jedno použití“. Design telefonu je decentní, působí příjemně. Číselná tlačítka jsou slitá v řadě po třech, horní příjmová a potvrzovací jsou o něco větší. Vetší rozlišení kláves by nebylo na škodu. Prostřední je směrové, ve svém středu potvrzovací. Celkově je klávesnice zaměřena více na design než na účel, což je pro mnoho zákazníků škoda.

Spojení s počítačem přes microUSB

Datový konektor microUSB je u takto levného telefonu raritou. V balení sice datový kabel není, ale po jeho dokoupení se může telefon připojit k počítači a synchronizovat s Nokia Ovi Suite. Mimo zálohy či nahrávání souborů jde také aktualizovat software. Konektor má krytku proti zanesení nečistotami. Vedle microUSB je úzký konektor pro nabíjení telefonu. Na vrchní straně nad displejem je 3,5mm audio jack. V levém horním rohu najdeme i úchyt pro poutko.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Nokia C1-01 je na svou cenu kvalitně vybavený telefon

Zadní kryt se odkrývá lehkým vylomením. Na levé straně najdeme avizovaný slot pro paměťovou microSDHC kartu. Podporována je až velikost 32GB. Telefon se tak dá použít jako mp3 přehrávač. Osazen je také VGA (fotky 640x480 bodů) fotoaparát. Na základní fotodokumentaci stačí. Pod baterií už je jen slot pro zasunutí SIM karty.

Jednoduché ovládání je základ

Od levných telefonů očekáváme jednoduché ovládání, což software Nokia Series 40 splňuje. Je možné si nastavit velikost ikon v menu, velikost písma popisků i zobrazení kontaktů a sms. Displej má rozlišení 128x160 bodů a umí zobrazit až 65 tisíc barev. Podporovány jsou také základní datové přenosy přes GPRS. Ze základních funkcí nechybí bluetooth.

Hodnocení a závěr

V dnešním testu jsme si představili novou levnou Nokii C1-01. Jedná se o model za průměrnou cenu 1250 korun. Kvůli nízké ceně bychom běžně neočekávali nic jiného než podporu volání, sms a základního fotografování, jenže to bychom se u C1-01 zmýlili. Podporována je totiž také paměťová karta microSDHC a osazen je taktéž 3,5mm audio konektor pro sluchátka. Navíc je možné spojit telefon s počítačem přes microUSB konektor.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Nokia C1-01

Materiálové provedení je kvalitní. Design je hezký, stylově zapadá do nabídky společnosti Nokia. Škoda je hůře rozlišených tlačítek, i tak se na ně zvyknout dá. Software je přehledný, základní s možností zvětšení ikon i písma. Výdrž baterie je též velmi dobrá, telefon při běžném použití vydrží čtyři až pět dní, při méně častém využití i týden.

Nokia C1-01 přináší osazením dříve nestandardního vybavení inovaci do segmentu nejlevnější telefonů a za to zaslouží ocenění.

Nokia C1-01

Ovládání: klasické klávesové

Rozměry: 108 x 45 x 14 mm

Hmotnost: 79 gramů

Displej: TFT, 128x160 bodů, 65 tisíc barev

Vnitřní paměť: 64MB

Baterie: 800mAh Li-Ion

Frekvence: 900/1800MHz

Fotoaparát: VGA (0,3Mpix)

Podpora zvuku: rádio s RDS, MP3

Podpora pameť. karet: ano, microSDHC (až 32GB)

Operační systém: Nokia Series 40 6th edition

Barevná provedení: červená, tmavě modrá, světle a tmavě šedá

Reklama

Výběr článků

Načítám