Hlavní obsah

Windows 11 stojí 3390 Kč, pořídit se dá ale i zadarmo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud kupujete nový notebook, zpravidla vás koupě operačního systému vůbec nezajímá – drtivá většina nabízených strojů má totiž platformu Windows předinstalovanou už v základu. U skládaných stolních sestav je ale situace jiná. Kolik případní zájemci za Windows 11 zaplatí?

Microsoft představuje nový operační systém Windows 11Video: archív tvůrců

 
Článek

V tuzemských obchodech se již tradičně nabízí dvě různé verze nového operačního systému. Pro běžné uživatele je určena verze Windows 11 Home, která vyjde na 3390 Kč. Varianta pro firemní segment zvaná Windows 11 Pro pak stojí 4490 Kč.

FOTO: Nové vychytávky ve Windows 11

Software

Pokud legální operační systém nemáte, daleko zajímavější volbou je tak koupě instalace Windows 10 – tento systém totiž vychází aktuálně v obchodech levněji a máte u něj zajištěn bezplatný přechod na Windows 11.

Cena Windows 10 Home u oficiálních prodejců činí 2799 Kč, v případě Windows 10 Pro pak 3590 Kč. Někteří prodejci ale nabízejí elektronické licence ještě levněji – desítky se tak dají pořídit už za částky lehce převyšující pomyslnou hranici jedné tisícovky.

Foto: archív tvůrců

Ukázka Windows 11

Jak získat bezplatný update na Windows 11?

Pokud chcete přejít z desítek na nové jedenáctky, je nutné nejprve ověřit kompatibilitu. To je možné prostřednictvím aplikace PC Health Check. Stejně tomu bylo mimochodem v době, kdy na trh přišly desítky.

Stahovat tuto aplikaci je možné přímo z webu amerického softwarového giganta. Odkaz se nachází téměř na konci stránky, v rámečku nazvaném Zkontrolovat kompatibilitu.

Foto: rim, Novinky

Stačí kliknout na tlačítko Zkontrolovat teď a systém sám vyhodnotí připravenost na Windows 11.

Je nicméně nutné zdůraznit, že samotný Microsoft má trochu „hokej” v názvu této aplikace. Na svých oficiálních webových stránkách ji označuje jako PC Health Check. Poté, co se program stáhne a nainstaluje do počítače, však již dostává český název – Kontrola stavu osobního počítače.

V obou případech jde nicméně o stejnou aplikaci, prostřednictvím které je možné snadno ověřit kompatibilitu s jedenáctkami.

Windows 11 změní pravidla. Místo dvou velkých aktualizací bude jen jedna

Software

Samotná instalace probíhá víceméně automaticky, pokud nepotřebujete upravovat jinak umístění souboru, zvládnete to na pár kliků. Po spuštění aplikace se načtou všechny klíčové parametry celého počítače. Klíčové je však modré tlačítko s nápisem Zkontrolovat teď.

Po jeho stisknutí totiž systém všechny nasbírané parametry vyhodnotí. V případě, že bude všechno v pořádku, zobrazí uživateli hlášku, že je systém kompatibilní. Pokud se tak nestane, v podrobném popisu se lidé dozvědí, proč jejich systém není na přechod na Windows 11 připraven a co případně je potřeba ještě změnit.

Foto: rim, Novinky

V ideálním případě budou všechny klíčové položky označené zelenou fajfkou, v takovém případě je stroj kompatibilní s Windows 11.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Kyberzločinci si vzali na mušku Windows 11

Finální verze operačního systému Windows 11 má vyjít až na podzim, přesto se na něj kyberzločinci zaměřili již nyní. Využívají toho, že techničtí nadšenci mají...

Nová éra Windows odstartovala

V úterý vydala společnost Microsoft přesně podle plánu finální verzi svého nejnovějšího operačního systému Windows. Novinka s číslovkou 11 v názvu přináší...

Výběr článků

Načítám