Hlavní obsah

Rychlost hraje prim. Nejnovější systém Applu je nainstalovaný na většině iPhonů a iPadů

Novinky, mif

Společnost Apple vydala letos v září nejnovější verzi své mobilní platformy iOS 12, která přináší především výrazně rychlejší chod jablečných zařízení. To je patrně jeden z hlavních důvodů, proč lidé s instalací updatu rozhodně neotáleli. V současnosti je nainstalovaný na většině tabletů iPad i chytrých telefonů iPhone.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Operační systém iOS 12

Článek

Zástupci společnosti Apple se pochlubili, že do prosince si iOS 12 na své přístroje nainstalovalo 72 % lidí, což dělá z novinky nejrychleji stahovaný systém v historii amerického softwarového gigantu.

Starší verze iOS 11 je nainstalovaná na 21 % zařízení a některou z ještě starších verzí jablečného operačního systému využívá 7 % lidí.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Operační systém iOS 12

Svižnější pracovní tempo

Hlavní výhodou nové verze je svižnější pracovní tempo. Například spouštění aplikací se má v novém operačním systému zrychlit až o 40 % a fotoaparátu dokonce až o 70 %.

Fanoušci této platformy se mohou těšit na celou řadu dalších užitečných vychytávek. Například program Zprávy přinese nový postranní panel, CarPlay bude podporovat navigace třetích společností a virtuální asistentka Siri bude chytřejší a také samostatnější, aby jí uživatel nemusel všechno říkat.

Novinkou jsou také animace Memoji. Jde v podstatě o smajlíky, které si uživatel může vytvořit přesně podle sebe. Následně lze tyto interaktivní 3D animace používat v chatech, zprávách nebo při fotografování.

Foto: Elijah Nouvelage, Reuters

Memoji

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Operační systém iOS 12

Šikovné vychytávky

Dalším velkým vylepšením je nástroj Measure – díky němu bude stačit namířit fotoaparát například na stůl a telefon automaticky spočítá, jak je stůl velký. Půjde tedy o systém rozšířené reality. Právě rozšířené realitě se Apple bude věnovat v nadcházejících měsících daleko více. Představil speciální softwarový kit nástrojů pro vývojáře, jehož prostřednictvím budou moci sami vytvářet vlastní aplikace pro rozšířenou realitu.

Možnosti rozšířené reality již prezentovala například společnost Lego. Světoznámé kostičky dostanou nový rozměr právě díky iPhonům a iPadům. Například na skutečně postavený dům bude možné stříkat virtuální vodu na obrazovce telefonu. Rozšířená realita zkrátka bude spojovat skutečný svět s tím virtuálním.

Velkého vylepšení se dočkala také aplikace FaceTime, ta nově bude nabízet i skupinové videohovory. Najednou bude tedy možné telefonovat klidně i s dalšími čtyřmi najednou, přičemž všechny uživatel uvidí na obrazovce. A to nejen na iPhonech, ale také na počítačích a tabletech s logem nakousnutého jablka.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Ukázka rozšířené reality na displeji iPhonu

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Ukázka rozšířené reality na displeji iPadu

Jaká zařízení podporují iOS 12
iPhone X12,9" iPad Pro 2. generaceiPod Touch 6. generace
iPhone 812,9" iPad Pro 1. generace
iPhone 8 Plus10,5" iPad Pro
iPhone 79,7" iPad Pro
iPhone 7 Plus9,6" iPad
iPhone 6siPad Air 2
iPhone 6s PlusiPad Air
iPhone 6iPad 5. generace
iPhone 6 PlusiPad mini 4
iPhone SEiPad mini 3
iPhone 5siPad mini 2

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám