Hlavní obsah

Počítačoví piráti chtěli vyzrát na piráty. Hráčům zůstaly oči pro pláč

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není žádným tajemstvím, že hry se, podobně jako filmy a hudba, běžně nelegálně kopírují a obcházejí se i nejrůznější bezpečnostní ochrany. Výjimkou není nicméně ani to, že se vypočítaví uživatelé snaží ukořistit i pirátský software, jak ukazuje nová kauza týkající se televizní konzole Nintendo Switch.

Nintendo SwitchVideo: archív výrobce

 
Článek

Ve světě televizních konzolí existuje hned několik společností, které je upravují tak, aby do nich bylo možné nahrávat nelegální kopie her. Výjimkou není ani model Nintendo Switch, na který se specializuje například skupina Team Xecuter.

Ta za poplatek 25 dolarů nabízí možnost odemknout Switch pro hraní nelegálních kopií her. Ale evidentně částka odpovídající v přepočtu 560 Kč se zdá některým uživatelům stále příliš vysoká.

Foto: archív výrobce

Nintendo vyzrálo na vadné herní ovladače u konzole Switch

A tak se objevily na síti upravené verze softwaru od Team Xecuter, za které není potřeba zaplatit ani korunu. Bez nadsázky se tak dá říci, že počítačoví piráti tak chtěli vyzrát na počítačové piráty.

Jenže to se tvůrcům od Team Xecuter pochopitelně vůbec nelíbilo, a tak se rozhodli k radikálnímu kroku. Všechny konzole Switch, které využívají jejich software a u nichž uživatelé nezaplatili zmiňovaných 25 dolarů, proměnili na dálku na nefunkční cihly – není na nich možné hrát už ani originální hry.

Reklamace nepomůže

I když je tato situace na první pohled velmi úsměvná, jasně to ukazuje, jak nebezpečné může být instalovat neoriginální software do televizní konzole. Tvůrci podobných aplikací si totiž v programu mohou nechat zadní vrátka, prostřednictvím kterých pak mohou klidně celý herní systém úplně vyřadit z provozu.

A i když je vidina bezplatných her velmi lákavá, nakonec výsledek může být velmi nepříjemný. Na konzole s nainstalovaným neoriginálním softwarem se totiž nevztahují žádné záruky, takže uživatelé s nefunkčními zařízeními příliš nepochodí ani při případné reklamaci.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Co umí Nintendo Switch?

Switch je v první řadě plnohodnotnou televizní konzolí. Ve chvíli, kdy zařízení vytáhnete z dodávané dokovací stanice, máte kapesní herní systém s vlastní obrazovkou. Nintendo tak odbourá nutnost pořizování dvou zařízení, na doma i na cesty bude stačit jen jedno.

Zařízení má na obou bocích odnímatelné bezdrátové ovladače, které nesou název Joy-Con. Hráč může použít Joy-Con ovladač v každé ruce, případně jeden půjčit kamarádovi, se kterým bude hrát. Přikoupit samozřejmě půjdou i další, aby mohlo na systému hrát více lidí najednou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám