Hlavní obsah

Předchůdce Internet Exploreru vznikl před 25 lety. Jmenoval se Mosaic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Webový prohlížeč Mosaic, který byl veřejnosti poprvé zpřístupněn 22. dubna 1993, si rychle získal velkou popularitu, byl uživatelsky přívětivý, a navíc pro nekomerční využití k dispozici zdarma. Jeho hlavním trumfem byla schopnost zobrazit na stránce text zároveň s obrázky, které se předtím musely otvírat v samostatném okně.

Foto: archív tvůrců

Webový prohlížeč Mosaic

Článek

Mosaic se zrodil v průběhu roku 1992 v hlavě Marca Andreessena a jeho kolegy Erica Biny. Oba v té době pracovali v Národním centru pro superpočítačové aplikace (NCSA) při Illinoiské univerzitě. Program byl původně určen pro počítače s operačním systémem Unix, záhy však vznikla i verze pro počítače Amiga, Macintosh a PC s Windows.

Andreessen posléze spolu s kolegy a za podpory jednoho ze zakladatelů počítačové firmy Silicon Graphics Jamese Clarka založil vlastní společnost. Ta v prosinci 1994 vypustila do světa další populární prohlížeč nazvaný Netscape Navigator.

Neslavný konec

Práva na Mosaic zůstala po Andreessenově odchodu v majetku NSCA, které je licencovalo univerzitní společnosti Spyglass. Ta hodlala vytvořit svůj vlastní prohlížeč, ale z plánu sešlo a licence putovala k dalšímu zájemci, kterým byl Microsoft. Tak nakonec z Mosaicu vyrostli dva nesmiřitelní konkurenti: již zmíněný Netscape Navigator a Internet Explorer.

Netscape Navigator na sebe strhl takový zájem uživatelů, že v roce 1997 NSCA vývoj Mosaicu ukončila. Prohlížeč pak sice ještě několik let přežíval díky malé komunitě skalních fandů, ale jen jako zcela marginální projekt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám