Hlavní obsah

Pozor na zlomyslné zprávy. Jeden znak dokáže vyřadit iPhone z provozu

Novinky, mif

Velmi nepříjemná chyba byla objevena v operačním systému iOS, který využívají mimo jiné chytré telefony iPhone společnosti Apple. Ukázalo se, že na jablečné smartphony stačí poslat zprávu s jedním speciálním znakem, což přístroj vyřadí z provozu.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Chyba se týká poslední verze operačního systému iOS s pořadovým číslem 11. IPhony se zhroutí poté, co je na nich zobrazena zpráva obsahující jeden konkrétní znak v telugštině, tedy v třetím nejpoužívanějším indickém jazyce po hindštině a bengálštině.

Situace je o to závažnější, že přístroj s logem nakousnutého jablka přestane pracovat prakticky okamžitě, co přijme zprávu z jakéhokoliv zdroje. Nejde tedy pouze o SMS zprávy, ale například také o texty zasílané přes WhatsApp, Twitter, Skype či přes e-mail.

Takto vypadá znak, který dokáže vyřadit iPhone z provozu.

Ve chvíli, kdy v jakékoliv aplikaci daný znak zobrazíte, aplikace se zasekne a přestane pracovat. Jedinou možností, jak ji opět zprovoznit, je zobrazení daného znaku na jiném přístroji a smazání zprávy.

To ale například v případě, kdy se znak objeví v notifikačním okně, není možné. V takovém případě dojde k pádu systému iPhonu a k nekonečným restartům. Přístroj v takovém stavu již není možné používat a je nutné navštívit servis, případně celé zařízení smazat pomocí počítače.

Apple se zatím k celému problému nevyjádřil, ale podle všeho již na opravě této nepříjemné chyby pracuje. Nejnovější testovací verze iOS, která je určena pro odborníky a vývojáře, již totiž podle informací Novinek podobným neduhem netrpí.

Dříve trápily uživatele odkazy

Vtipálci – a případně i nefalšovaní záškodníci s nekalými úmysly – tak mají další možnost, jak potrápit uživatele jablečných smartphonů. A historicky to není poprvé.

V roce 2016 se například internetem šířily odkazy na speciální webovou stránku, která dokázala u iPhonů a stolních počítačů od Applu „shodit“ nejen samotný prohlížeč, ale také celý operační systém, jak je vidět i na videu níže.

Stránka obsahuje speciálně upravený kód v JavaScriptu, který zkrátka donutí zařízení provést restart. Jedinou obranou je na podobné odkazy neklikat.

BEZ KOMENTÁŘE: Co se stane s iPhonem po zadání adresy CrashSafari.com?Video: mif, Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám