Hlavní obsah

Kdo se bude starat o Thunderbird? Mozilla se patrně zbaví známého poštovního klienta

Novinky, chm

Oblíbený poštovní klient Thunderbird už patrně nebude patřit do portfolia společnosti Mozilla, která se proslavila především vývojem známého internetového prohlížeče Firefox. Jeden z hlavních konkurentů Outlooku od Microsoftu si tak v současnosti hledá nové hnízdo.

Foto: koláž Novinky.cz

Poštovní klient Thunderbird

Článek

O vývoj Thunderbirdu, který je mimochodem pojmenován po buřňákovi, se částečně již nyní stará komunita. Hlavní slovo ale stále mají lidé z Mozilly, což by se ale v dohledné době mělo změnit. Tvůrci Firefoxu se totiž chtějí více soustředit na vývoj svého internetového prohlížeče.

„O oddělení infrastruktury bylo rozhodnuto už v prosinci, protože Firefox i Thunderbird míří jiným směrem. Firefox cílí na většinové uživatele napříč mnoha zařízeními (stolní počítače, tablety i chytré telefony, pozn. red.). Naopak Thunderbird využijí konzervativní uživatelé, kteří chtějí hlavně maximálně spolehlivý a stabilní e-mailový klient na desktopu,“ prohlásil Michal Stanke ze serveru Mozilla.cz.

Foto: archív tvůrců

Thunderbird dostal své logo i název po buřňákovi

Částečně za rozhodnutí Mozilly může i opadající zájem ze strany uživatelů. „I když čísla Thunderbirdu jako takového rostou, počet uživatelů desktopových e-mailových klientů celkem relativně klesá,“ doplnil Stanke.

Zcela vyloučeno není ani to, že si oblíbený poštovní klient žádné nové hnízdo hledat nebude. „Na každý pád, i pokud by se jednou Thunderbird zcela osamostatnil, bude jeho vývoj pokračovat nadále mimo Mozillu na vlastní infrastruktuře. Pokračování pod křídly Mozilly je stejně pravděpodobné, pokud se žádný lepší domov pro Thunderbird nenajde,“ konstatoval Stanke.

Firefox OS neumře

Poštovního klienta od Mozilly by tak mohl potkat stejný osud jako operační systém Firefox OS pro chytré telefony. Ten chtěli jeho tvůrci původně nechat umřít, ale to nechtěla komunita nadšenců dopustit – proto se o jeho vývoj bude starat dále sama. [celá zpráva]

Foto: Mozilla

Nově systém ponese jméno Boot to Gecko (B2G OS).

Už nyní je jasné, že platformu Firefox OS čekají velké změny. „První je hned změna názvu – systém se vrátí k dřívějšímu označení Boot to Gecko nebo zkrácené B2G OS. Další kroky pak zřejmě povedou k minimalizaci nákladů,“ uvedl Stanke.

Kdy by se mohl na pultech obchodů objevit první chytrý telefon s vylepšeným systémem Boot to Gecko, však zatím není vůbec jasné.

Mozilla se nicméně bude snažit pomáhat několik prvních týdnů nadšeným vývojářům, kteří Firefox OS převezmou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám