Hlavní obsah

Windows 8 zmizí za pár měsíců z obchodů

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý operační systém od společnosti Microsoft má jasně dánu svoji životnost, tedy přesněji řečeno datum ukončení prodeje a podpory. To se týká i Windows 8. Tato platforma totiž během pár měsíců zmizí z pultů obchodů.

Článek

Prim aktuálně v obchodech hrají počítače s operačním systémem Windows 10, celá řada strojů má ale stále ještě předinstalované osmičky. To by se ale mělo v dohledné době změnit.

Windows 8 čeká stejný osud jako starší sedmičky, u kterých byl prodej tzv. OEM licencí ukončen už v říjnu roku 2014. Tyto cenově zvýhodněné licence využívají autorizovaní distributoři společnosti Microsoft a výrobci počítačů.

Podpora skončí až v roce 2023

Prodej OEM licencí Windows 8 bude podle plánů amerického softwarového gigantu ukončen 30. června 2016. Aktualizovaná verze 8.1 bude dostupná ještě o pár měsíců déle, přesně do 31. října 2016.

Foto: archív tvůrců

Ilustrační foto

Od tohoto data už nebudou moci výrobci uvádět na trh nové počítače s osmičkami, ale pouze s novějšími desítkami. Samozřejmě bude nějakou dobu trvat, než se doprodají skladové zásoby. Patrně před Vánocemi se tak na pultech obchodů budou objevovat už jen počítače s Windows 10.

Podpora pro Windows 8 nicméně bude nabízena ještě citelně déle. Aktualizace a záplaty budou pro osmičky vydávány až do ledna 2023.

Uzavřený ekosystém

Desítky přinášejí celou řadu vylepšení. Vzhledem se systém Windows 10 příliš neliší od osmiček. Vrátila se však nabídka Start a přibyly některé nové funkce, například možnost práce s virtuálními plochami. Zcela přepracováno bylo také vyhledávání.

Windows 10 mají být nejrozšířenější platformou v celé historii amerického softwarového gigantu. Fungují nejen na klasických počítačích a noteboocích, ale také na tabletech a chytrých telefonech.

Společnost se snaží vytvořit uzavřený ekosystém, kdy uživatelé budou používat všechna zařízení opatřená systémem Microsoftu. Podobně se uživatele snaží nalákat také společnost Apple prostřednictvím iPhonů a iPadů na počítače s Mac OS X.

Foto: archív tvůrců

Desítky poběží nejen na klasických počítačích, ale také na tabletech a chytrých telefonech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám