Hlavní obsah

Virtuální asistentka Cortana zvládá nové jazyky. Psát dokáže i česky

Novinky, ort

Jedním z velkých lákadel operačního systému Windows 10 je virtuální asistentka Cortana, která zjednodušuje lidem práci na počítači i chytrém telefonu. Microsoft nyní tuto umělou inteligenci naučil nové jazyky, překvapivě nechybí ani čeština. Zatím však pouze v psané formě.

Foto: Profimedia.cz

Cortana ve Windows 10

Článek

Cortana s uživateli již několik let dokáže plynule hovořit v angličtině. V minulém roce se naučila tato virtuální asistentka překládat do cizích jazyků. Uživatel na ní mluví stále anglicky, ale v okně na monitoru počítače nebo na obrazovce chytrého telefonu se zobrazí psaný překlad v jiném jazyce.

Už několik měsíců mohou podobným způsobem například na dovolené turisté používat svá zařízení k překladu z angličtiny do čínštiny. Když cestovatelům tamní obyvatelé nerozumí, jednoduše mluví anglicky na telefon (případně počítač) a ten ukáže na displeji překlad v čínštině.

Cortana umí překládat do pěti desítek jazyků.

Právě jazykové schopnosti Cortany nyní americký softwarový gigant vylepšil, upozornil server Neowin. Umělá inteligence tak v současnosti zvládá mluvit anglicky, francouzsky, německy, italsky a španělsky, psát – respektive překládat běžnou řeč do psaného textu – ale dovede ještě ve více jazycích.

Psaných jazyků je k dispozici na pět desítek. Zajímavé je, že mezi nimi nechybí ani čeština – virtuální asistentka od Microsoftu tedy dovede psát naší mateřštinou.

Kdy se Cortana naučí přijímat hlasové povely v češtině a zda vůbec, není zatím jasné.

Bude naslouchat a plnit přání

Cortana by se už letos v létě, kdy pro operační systém Windows 10 vyjde velká aktualizace, měla dočkat dalšího velkého vylepšení. To ukázali zástupci Microsoftu už na vývojářské konferenci Build na konci března – virtuální asistentka bude uživateli naslouchat a plnit jeho přání. [celá zpráva]

Foto: Repro Build 2016

Skype bude schopný zablokovat uživateli automaticky i hotel.

Jak to bude fungovat v praxi, bylo demonstrováno na komunikačním programu Skype. Cortana bude totiž jeho nedílnou součástí. Virtuální asistentka rozpozná z konverzace, že se uživatel chystá na dovolenou. Vytipovanou má zatím ale jen přibližnou lokalitu, Cortana proto prohledá web a nabídne v daném místě co možná nejvhodnější hotel.

Umělá inteligence se samozřejmě bude časem učit, a tak bude schopna podle zástupců amerického softwarového gigantu lépe odhadnout všechna přání uživatele. Podobným způsobem bude schopna například i objednávat jídlo, vytvářet poznámky nebo ukládat události do kalendáře.

Microsoft navíc věří, že podobné systémy se stanou běžnými ještě letos a že podobní boti doslova zaplaví internet. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám