Hlavní obsah

Brněnský software zachraňuje životy v Česku i na Haiti

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Snem snad každého velitele je mít přehled v reálném čase o všech jednotkách, které má v terénu. Díky unikátní počítačové aplikaci brněnské firmy Gina je to možné. Její aplikaci používají čeští hasiči, záchranáři i policejní speciální pořádkové jednotky stejně jako rozvojová agentura OSN na Haiti nebo hasiči ve Švýcarsku.

Foto: Gina Software

Program umožňuje velmi rychlou koordinaci jednotek v terénu.

Článek

Cílem mladých brněnských programátorů bylo vytvořit program, který nebude vázán jen na jednu technologii. Jejich aplikace tak umí sledovat polohu satelitních telefonů, vysílaček, mobilních telefonů nebo zařízení GPS, a hlavně je dokáže propojit do jedné mapy.

Hasič či záchranář tak vidí nejen svoji polohu, ale i polohu ostatních kolegů, a pokud na místě zasahuje více složek, operátoři se mezi sebou propojí a „vidí“ ostatní kolegy.

„Při nehodě například velitel zásahu vidí, že na místo už letí záchranářský vrtulník, i čas, kdy dorazí. Proto ví, že nemusí začínat s větším ošetřením, a místo toho může vyprošťovat zaklíněné osoby, protože ví, že vrtulník tam bude za minutu,“ řekl Právu Václav Pižl z vedení firmy.

Začalo to turisty a zemětřesením

Na samotném začátku byla studentská aplikace, která měla sloužit turistům, aby se při túře snadno našli. Do toho ale v roce 2001 přišlo ničivé zemětřesení na Haiti.

„Bylo tam hodně reportérů, kteří třeba sami viděli zraněné nebo je slyšeli volat o pomoc ze zborcených budov. Ale nedokázali nijak na místo přivolat záchranáře, protože prostě nedokázali udat svoji polohu. Proto se kolegové rozhodli vyvinout mapovou platformu, která by dokázala záchranáře propojovat,“ vysvětlil Pižl.

Za pouhé tři měsíce zvládli programátoři vyvinout první verzi svého softwaru, který přímo na Haiti otestovali pracovníci humanitární organizace Hand for help. Protože byli s programem spokojeni, rozhodli se programátoři založit vlastní firmu.

V roce 2012 pak vypukl jeden z největších požárů v Česku, kdy hořely stovky hektarů lesa u Bzence. „Zasahovalo tam na tři sta jednotek, situace se měnila každým okamžikem. Papírová mapa byla k ničemu. Proto nás oslovili sami hasiči, jestli bychom pro ně neudělali speciální mapu,“ popsal začátky Pižl.

Software nyní používají hasiči v celém Česku. Při cestě k zásahu dopředu na mapě vidí, kde jsou hydranty, mohou si najít evakuační plány budov, při nehodách jim pomáhají nákresy konstrukcí vozidel. Při požárech jediným kliknutím do mapy zjistí majitele pozemku nebo nemovitosti díky podkladům z katastru. To všechno šetří cenný čas.

Záchrana přichází mnohem rychleji

„Díky našemu systému jsou také minimálně u třiceti procent zásahů rychleji,“ upozornil Pižl.

Kromě hasičů využívá software i letecká záchranná služba a policejní speciální pořádkové jednotky, které působí v Praze, Brně, Ostravě a v Ústí nad Labem. Pyšní jsou v Brně ale i na spolupráci s OSN na Haiti.

„Tamní security organizace používá náš systém zase jinak. Na Haiti je velká kriminalita, na denním pořádku jsou demonstrace, ozbrojené útoky. Proto jsou všechny jednotky kontrolovány operátorem, který jim zadává do mapy údaje o nebezpečných situacích, jednotky rovnou vidí, co se před nimi děje. Za několik týdnů máme domluvené jednání s OSN v New Yorku, z čehož by mohla vzejít další spolupráce,“ doufá Pižl.

Bezpečnostním systémem od Giny jsou nyní vybaveni i pracovníci Člověka v tísni působící v Afghánistánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám