Hlavní obsah

Mozilla pohřbívá Firefox OS pro mobily. Už definitivně

Novinky, ort

Společnost Mozilla oficiálně potvrdila, že ukončí vývoj platformy Firefox OS pro mobilní telefony. Oznámení přichází necelé dva měsíce poté, co tvůrci populárního webového prohlížeče Firefox uvedli, že bude ukončena distribuce chytrých telefonů.

Foto: Mozilla

Firefox OS

Článek

Že se nad smartphony s operačním systémem Firefox OS stahují mračna, uvedli zástupci Mozilly už v prosinci během velké konference Mozlando 2015. [celá zpráva]

„Nyní přišlo poměrně očekávané rozhodnutí, že vývoj Firefox OS pro chytré telefony skončí úplně. Pro chytré telefony ještě tento rok vyjde poslední verze 2.6,“ uvedl Michal Stanke ze serveru Mozilla.cz.

Ten zdůraznil i to, že v souvislosti s ukončením vývoje dojde také k postupnému uzavření serveru s aplikacemi – služby Firefox Marketplace. „Ta od letošního března přestane přijímat nové aplikace pro Android a desktop, z nich bude podpora pro aplikace odebrána. Datum pro úplné jeho ukončení Mozilla nepotvrdila, ale nemělo by se tak stát před rokem 2017,“ konstatoval Stanke.

Mobily končí, ostatní zařízení ne

Kromě chytrých telefonů našel Firefox OS uplatnění i na dalších zařízeních – například chytrých televizorech. [celá zpráva]

A právě na těchto zařízeních plánuje Mozilla ve vývoji této mobilní platformy pokračovat. „Jsme hrdí na všechny výhody, které platforma Firefox OS přináší. Tento systém si našel cestu od levných smartphonů až k televizorům. Na našich zkušenostech budeme dál stavět, aby se ekosystém tohoto systému dále rozrůstal,“ doplnil Ari Jaaksi z Mozilly.

Tvůrci se tak nyní místo chytrých zařízení zaměří na tzv. "internet věcí". Budou vyrábět různá chytrá zařízení, která se budou schopna připojovat na internet. Například různé přehrávače, set-top-boxy apod.

Firefox OS je založen na technologii HTML5, kterou využívají i webové prohlížeče. Právě díky snadnému programování měly podle předpokladů tvůrců rychle přibývat nové aplikace a společně s nimi se také rozšiřovat uživatelská základna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám