Hlavní obsah

Mobily s Firefox OS končí

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měly to být přístroje, které díky své nízké pořizovací ceně změní mobilní svět. Jenže většího rozšíření se chytré telefony s operačním systémem Firefox OS nedočkaly. I proto se tvůrci ze společnosti Mozilla odhodlali k radikálnímu kroku – tuto mladou mobilní platformu pohřbí. Upozornil na to server Tech Crunch.

Foto: archív výrobce

Intex Cloud FX

Článek

Zástupci Mozilly během velké konference Mozlando 2015, která tento týden probíhá v americkém Orlandu, připustili, že s Firefox OS nestačili na konkurenci.

„Nebyli jsme schopni nabídnout ten nejlepší možný uživatelský zážitek, a tak přestáváme distribuovat nové smartphony s Firefox OS,“ prohlásil na konferenci Ari Jaaksi z Mozilly.

Na začátku vývoje to přitom vypadalo, že Firefox OS by mohl způsobit malou mobilní revoluci. A to především díky tomu, že byl velmi nenáročný. Dokázal plynule běžet i na pomalém hardwaru, na kterém by konkurenční platformy nejspíše vůbec nefungovaly.

Foto: archív výrobce

Spice Fire One (Mi-FX1)

Zatímco většina chytrých telefonů má dnes alespoň 512 MB, spíše však 1 GB operační paměti, systému od Mozilly stačí 128 MB. Použití pomalejších součástek se pozitivně promítlo do prodejní ceny zařízení – první přístroje s Firefox OS se prodávaly v závislosti na konkrétním modelu mezi 700 a 900 Kč. [celá zpráva]

Šlo o modely Intex Cloud FX a Spice Fire One, které díky své nízké ceně zmizely prakticky okamžitě z pultů obchodů. Jejich úkolem však bylo podpořit rozvoj mobilních technologií v Indii, masivního rozšíření se tak nikdy nedočkaly. A to platilo prakticky o všech dalších pokusech ostatních výrobců.

Obyčejné mobily chtěli měnit na chytré

To byl patrně jeden z důvodů, proč se tvůrci ze společnosti Mozilla rozhodli pro restart celé platformy. S upravenou verzi systému Firefox OS se chtěli prosadit na trhu s obyčejnými mobily, které by se proměnily na chytré.

Chytré telefony jsou prakticky bez výjimky vybaveny dotykovým displejem, který velmi usnadňuje ovládání. Obyčejné mobily jej ale nemají, a tak se při ovládání musí spolehnout pouze na alfanumerickou klávesnici. A právě horší ovládání je jedním z problémů, který brání v rozšíření operačních systémů i na jednodušší přístroje.

Operační systém Firefox OS na obyčejném mobiluVideo: Mozilla

Právě to se snažili letos v září vyřešit vývojáři z Mozilly zcela novým uživatelským prostředím, které je uzpůsobeno na ovládání pomocí čtyřsměrného joysticku pod displejem. Že je obsluha skutečně jednoduchá a intuitivní, demonstrovali tvůrci populárního internetového prohlížeče Firefox na videu. [celá zpráva]

Žádný obyčejný mobil s platformou Firefox OS se ale nakonec na pulty obchodů nedostal, vše zůstalo u fáze konceptu. A jak se nyní zdá, žádného nového přístroje se již nedočkáme.

Mobily končí, ostatní zařízení ne

Kromě chytrých telefonů našel Firefox OS uplatnění i na dalších zařízeních – například chytrých televizorech. [celá zpráva]

A právě na těchto zařízeních plánuje Mozilla ve vývoji této mobilní platformy pokračovat. „Jsme hrdí na všechny výhody, které platforma Firefox OS přináší. Tento systém si našel cestu od levných smartphonů až k televizorům. Na našich zkušenostech budeme dál stavět, aby se ekosystém tohoto systému dále rozrůstal,“ doplnil Ari Jaaksi.

Tvůrci se tak nyní místo chytrých zařízení zaměří na tzv. "internet věcí". Budou vyrábět různá chytrá zařízení, která se budou schopna připojovat na internet. Například různé přehrávače, set-top-boxy apod.

Firefox OS je založen na technologii HTML5, kterou využívají i webové prohlížeče. Právě díky snadnému programování měly podle předpokladů tvůrců rychle přibývat nové aplikace a společně s nimi se také rozšiřovat uživatelská základna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám