Hlavní obsah

Nad Windows 8 se stahují mračna, příští rok zbudou už jen desítky

Novinky, mif

V současné době si zákazníci v obchodech mohou vybrat, zda koupí raději počítač s Windows 8 nebo s novější verzí s pořadovým číslem deset. Už příští rok by ale měly stroje se staršími osmičkami zmizet z pultů obchodů úplně. Počítá s tím plán společnosti Microsoft.

Foto: Microsoft

Windows 8

Článek

Každý operační systém má přesně naplánovanou svoji životnost. Už loni v říjnu Microsoft odsunul na druhou kolej operační systém Windows 7, když byl ukončen prodej tzv. OEM licencí. Tyto cenově zvýhodněné licence využívají autorizovaní distributoři společnosti Microsoft a výrobci počítačů. [celá zpráva]

Tehdy tak byli prakticky všichni nuceni nabízet nové stroje výhradně s osmičkami. Ale i Windows 8 čeká stejný osud jako sedmičky, a to už v příštím roce.

Podle plánů amerického softwarového gigantu bude prodej OEM licencí Windows 8 ukončen 30. června 2016. Aktualizovaná verze 8.1 bude dostupná ještě o pár měsíců déle, přesně to 31. října 2016. Od tohoto data už nebudou moci výrobci uvádět na trh nové počítače s osmičkami, ale pouze s novějšími desítkami. Samozřejmě bude nějakou dobu trvat, než se doprodají skladové zásoby.

Desítky přinášejí celou řadu vylepšení. Vzhledem se systém Windows 10 příliš neliší od osmiček. Vrátila se však nabídka Start a přibyly některé nové funkce, například možnost práce s virtuálními plochami. Zcela přepracováno bylo také vyhledávání. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám