Hlavní obsah

Firefox oslavil 10. narozeniny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Internetový prohlížeč Mozilla Firefox je v současnosti druhým nejoblíbenějším prohlížečem, používá jej zhruba třetina uživatelů. Tento bezplatný prohlížeč, který ve spolupráci se stovkami dobrovolníků vyvinula americká společnost Mozilla Corporation, byl poprvé zpřístupněn před deseti lety, 9. listopadu 2004, a to i v češtině.

Článek

U zrodu Firefoxu stáli programátoři Dave Hyatt a Blake Ross, kteří v září 2002 spustili jeho první verzi, tehdy pod jménem Phoenix. Tento název však narazil na ochrannou známku jiné americké počítačové společnosti, do konfliktu s konkurencí se dostal i nový název Mozilla Firebird, a tak nakonec zvítězila „ohnivá liška”, tedy pojmenování Firefox.

Nový multiplatformní webový prohlížeč zaznamenal již první den svého vydání obrovský zájem. Verze 3.0 z roku 2008 se dokonce dostala do Guinnessovy knihy rekordů za největší množství stažených kopií softwaru – více než osm miliónů stažených kopií za 24 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám