Hlavní obsah

Microsoft odstřihne pětinu Čechů od podpory Windows

Novinky, zgl

Společnost Microsoft hned druhý týden v dubnu ukončí podporu Windows XP, nebudou pro něj vycházet žádné aktualizace ani bezpečnostní záplaty. Jeden z nejpopulárnějších operačních systémů v historii amerického softwarového gigantu ale stále používá pětina Čechů a v globálním měřítku to není o mnoho méně.

Foto: Novinky

Logo Windows

Článek

Podle analytické skupiny StatCouter jsou aktuálně XP druhým nejpopulárnějším systémem s tržním podílem 19,25 %. Jednoznačné prvenství patří sedmičkám (54,99 %) a třetí místo Windows 8 (7,02 %). Na čtvrté a páté příčce se pak umístily systémy Vista (5,21 %) a Mac OS X (3,21 %).

Foto: StatCounter

Popularita operačních systémů v České republice (únor 2013 - 2014)

Foto: StatCounter

Popularita operačních systémů ve světě (únor 2013 - 2014)

Velice podobné pořadí mají systémy na vrchních dvou příčkách také v globálních statistikách. První místo patří Windows 7 (50,97 %), druhé XP (17,18 %), třetí Mac OS X (7,75), čtvrtá Windows 8 (7,30 %) a pátá Vistám (3,50 %).

Je ale velice pravděpodobné, že po ukončení podpory se podíl Windows XP dramaticky sníží. Přece jen je tento systém na trhu téměř 13 let a jeho novější obdoby nabízejí citelně lepší možnosti zabezpečení. Riziko nákazy je až šestkrát vyšší než u poslední generace – osmiček, což dokládá zpráva Security Intelligence Report 15, která analyzuje informace o počítačových hrozbách více než miliardy počítačů po celém světě.

Podpora bude ukončena 8. dubna 2014, a to nejen pro Windows XP, ale také pro kancelářský balík Office 2003. V případě, že bude objevena chyba, mohou ji hackeři podle libosti zneužít. Žádné záplaty totiž nebudou vývojáři již vydávány. Stejně tak už nebudou vycházet nové aktualizace ovladačů.

„Ve chvíli, kdy problém bude přímo v operačním systému, bude relativně složité nebo nemožné se chránit proti některým typům útoků,“ uvedl manažer divize Windows Client společnosti Microsoft v České republice Lukáš Křovák.

S antivirem to bude jako pořídit si velmi bezpečné vchodové dveře do domu, ale klíč od nich schovat pod rohožku.
manažer divize Windows Lukáš Křovák

Podle něj není dostatečným řešením ani instalace nejrůznějších bezpečnostních programů, protože nemohou eliminovat rizika spojená s nezáplatovanými chybami přímo v systému. „S antivirem to bude jako pořídit si velmi bezpečné vchodové dveře do domu, ale klíč od nich schovat pod rohožku,“ podotkl Křovák.

Pokud uživatelé nechtějí přijít o podporu, nezbývá jim než přejít na novější verzi Windows a Office. Řešením samozřejmě může být také použití konkurenčního softwaru, například operačních systémů Linux a Mac OS X či kancelářského balíku OpenOffice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám