Hlavní obsah

WinAmp bude žít dál, koupila jej společnost Radionomy

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Agregátor internetových rádií Radionomy v úterý uvedl, že koupil od společnosti AOL legendární multimediální přehrávač WinAmp. Potvrdil tak spekulace, které se objevily zkraje nového roku. Na jaké sumě se obě společnosti dohodly, zatím neprozradily.

Foto: archív tvůrců

WinAmp se proslavil mimo jiné díky široké škále vyměnitelných skinů.

Článek

Majitel agregátora Alexandre Saboundjian uvedl, že akvizice citelně posílí návštěvnost Radionomy. Kromě WinAmpu totiž dohoda o převzetí zahrnovala také službu Shoutcast, díky které se z Radionomy stane jeden z největších poskytovatelů on-line rádií.

Přestože zatím podrobnosti o budoucnosti WinAmpu zveřejněny nebyly, podle serveru The Verge chystá pod touto značkou Radionomy nové aplikace pro iOS a Android. Jejich finální verze by měly být vydány ještě v průběhu letošního roku.

Vzestup a pád WinAmpu

WinAmp patřil na přelomu tisíciletí mezi nejpopulárnější multimediální přehrávače. Používaly jej milióny lidí po celém světě. V době největší slávy, v roce 2002, koupila WinAmp společnost AOL od softwarového studia Nullsoft.

Přestože se vývojáři snažili v posledních letech neustále posouvat možnosti přehrávače dál, vydali například mobilní verzi pro Android, jeho popularita neustále klesala. Přehrávač se zkrátka neprosadil mezi novými operačními systémy a mobilními zařízeními, které již zpravidla mají vlastní multimediální přehrávače předinstalované. Proto jej chtělo vedení AOL na konci minulého roku pohřbít. [celá zpráva]

Proti odstřihnutí WinAmpu se ohradilo téměř 50 000 lidí. V internetové petici fanoušci požadovali, aby z legendárního přehrávače vznikl open-source, tedy software s volně dostupným zdrojovým kódem. Díky tomu by mohli programátoři legálně vylepšovat, upravovat i šířit program v následujících letech. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám