Hlavní obsah

Poradenská firma nařkla ministerstvo vnitra ze softwarového pirátství

Novinky, mif, jas

Technologická a poradenská společnost European Business Enterprise (EBE) nařkla ministerstvo vnitra, že již osmý měsíc neplatí za provoz Portálu veřejné správy. Podle mluvčího resortu Pavla Nováka ale ministerstvo vnitra nijak nepochybilo, protože veškeré licence jsou ve vlastnictví resortu.

Foto: www.mvcr.cz

Webové stránky ministerstva vnitra

Článek

Podle Vladimíra Paclíka ze společnosti EBE užívá ministerstvo vnitra od 1. července loňského roku nelegální software, licence a práva firem IBM a EBE. I proto se zástupci EBE rozhodli ve čtvrtek do svých aplikací na portálu umístit informace o softwarovém pirátství, což je podle nich „běžný postup u všech nezákonně používaných softwarových řešení“.

Ministerstvo ale celý spor vidí jinak. „Veškeré licence jsou ve vlastnictví ministerstva vnitra,“ uvedl pro Novinky.cz mluvčí resortu Pavel Novák. Podle jeho slov nemělo ministerstvo se společností EBE “jakoukoliv smlouvu“. Společnost EBE se podle jeho slov pouze „nabourala“ do systému a ministerstvo kvůli tomu zvažuje další postup.

„Smlouva mezi námi a Ministerstvem vnitra existuje, byla podepsána roku 2003 tehdejším ministerstvem informatiky, jehož gesce byla sloučena s ministerstvem vnitra, které je jeho nástupnickou organizací,“ oponoval tvrzení Nováka Paclík. Tuto smlouvu mají Novinky k dispozici.

Ministerstvo bude jednat jen s IBM

Ministerstvo však stále trvá na svém. „Se společností EBE jednat nebudeme, neboť s ní ministerstvo nemá žádný smluvní vztah,“ konstatoval mluvčí s tím, že jednat bude pouze se zástupci společnosti IBM. Podle jeho slov se jednání uskuteční v pondělí.

„Necháváme si vypracovat právní analýzu smluv, která vyjasní pozici ministerstva a umožní nám závazně reagovat,“ dodal Novák.

Portál veřejné správy obsahuje informace o úřadech, jejich působnostech, činnostech a agendách. Veřejnost prostřednictvím tohoto řešení získává například informace o tom, kde si vyřídí cestovní doklady, kde a jak mohou občané žádat o dávky, jak postupovat při změně trvalého bydliště, kde si vyřídí přídavky na dítě, co potřebují k založení firmy a podobně. Portál, který v současné době obsahuje na dva milióny stránek, navštěvuje denně 15 tisíc uživatelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám