Hlavní obsah

Internet Explorer má kritickou bezpečnostní chybu

• Aktualizováno
Novinky, Miloslav Fišer

Redmondský softwarový gigant Microsoft vydal mimořádnou bezpečnostní záplatu pro chybu v internetovém prohlížeči Internet Explorer (IE). Ta se týká všech uživatelů, kteří tento prohlížeč používají ve verzi 5 a vyšší. Tedy i lidí, kteří mají nainstalovánu nejnovější osmou verzi.

Foto: Profimedia.cz

Kvůli chybě může útočník v počítači oběti spustit libovolný škodlivý program.

Článek

Kumulativní aktualizace pro Internet Explorer opravuje celkem tři bezpečnostní díry, pomocí kterých by mohl útočník v cizím počítači spustit libovolný škodlivý kód.

V ohrožení nejsou pouze uživatelé, kteří již používají nejnovější operační systém Windows 7 s osmou verzí Internet Exploreru.

Chyba v prohlížeči souvisí s mimořádně vydanou záplatou ve Visual Studiu od Microsoftu. Některé části Exploreru jsou totiž vytvořeny pomocí Microsoft Active Template Library, kde se zranitelné místo nachází.

Obě důležité bezpečnostní záplaty od Microsoftu mohou lidé stahovat z webových stránek společnosti nebo přímo v operačním systému prostřednictvím služby Windows Update.

Jak se na internetu chovat bezpečně
Pravidelné aktualizace
Pravidelně si ve svém počítači aktualizujte nejnovější záplaty (patche) operačního systému, bezpečnostní brány (firewall), antivirový a antispyware software a kontrolujte, jestli fungují.
Podvodné e-maily
Ignorujte e-maily, v nichž se po vás požaduje, abyste se přihlásili na webovou stránku obchodní nebo finanční instituce a aktualizovali informace o svém účtu. Nikdy neklikejte na adresu webové stránky, kterou jste dostali e-mailem. Podvodníci, kteří se snaží ukrást vaše osobní údaje, často tuto metodu nazývanou "phishing“, využívají k přilákání zákazníků na nepravé webové stránky podobné těm skutečným. Jsou vytvořené speciálně na získání co největšího množství vašich osobních údajů.
Neposílejte osobní údaje pomocí e-mailu
Nikdy neposílejte své osobní údaje, jako jsou číslo kreditní karty, účtu nebo rodné číslo prostřednictvím e-mailu. Pokud chcete poskytnout tyto údaje prostřednictvím webové stránky nějaké organizaci, dívejte se po označení, že je stránka bezpečná (např. zámek na liště prohlížeče nebo adresa webová stránky začínající https, kde "s“ znamená "secure", tedy zabezpečení).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám