Hlavní obsah

Zákazníci zaplatí více, Vodafone mění způsob účtování u předplacenek

Novinky, lez

Nepříjemné změny čekají uživatele, kteří využívají předplacené tarify u Vodafone. Nejmladší tuzemský operátor totiž od července změní způsob účtování volání. Nově se již nebudou hovory účtovat po vteřinách, ale za každou započatou minutu. Kvůli tomu lidé zaplatí více.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vodafone v současnosti jako jediný tuzemský operátor nabízí účtování u předplacenek po sekundách.

V praxi to funguje tak, že zákazník zaplatí vždy za započatou minutu hovoru celou částku, následně mu jsou ale účtovány jen sekundy, které skutečně provolá. Pokud tedy například volá 2,5 minuty, zaplatí skutečně jen částku podle svého tarifu odpovídající 2,5 minutám.

T-Mobile a O2 účtují stejně

Od července se to má ale změnit. Počátkem letních prázdnin totiž operátor bude účtovat vždy každou započatou minutu, jako kdyby ji skutečně provolal. Tedy v případě, že člověk bude volat 2,5 minuty, zaplatí ve skutečnosti 3 minuty.

Sluší se nicméně podotknout, že také O2 a T-Mobile účtují hovory u předplacenek po minutách.

Ceny za minutu hovoru se v případě předplacených tarifů u tuzemských mobilních operátorů pohybují okolo 3,50 až 4,90 koruny. Někteří ale nabízejí nejrůznější výhody za dobití kreditu a podobné akce, takže minuta hovoru může být díky tomu i nižší.

„Rozhodli jsme se zjednodušit a zpřehlednit způsob účtování hovorů, účtování hovorů po minutách je také převažujícím způsobem účtování hovorů na trhu,” komentoval chystanou změnu Ondřej Luštinec z tiskového oddělení Vodafone.

Ceny patří k nejvyšším v Evropě

Ceny mobilních služeb v Česku patří podle hned několika studií k nejvyšším v Evropě. V průměru platí Češi za mobilní tarif podle České spořitelny 680 Kč. Obecně lze říci, že výdaje na telekomunikace v domácnostech rostou společně s růstem příjmů, tedy až na jednu podstatnou výjimku.

„Lidé s čistým příjmem do 10 tisíc korun platí průměrně 684 korun měsíčně. To je o 11 % více než u lidí s příjmy mezi 10 a 20 tisíci korun, kteří měsíčně vydávají 611 korun. Potvrzuje se tak hypotéza, že lidé s nejnižšími příjmy platí za telekomunikace nadprůměrné částky,“ prohlásil David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny.

Podle něj může být příčinou jejich slabší vyjednávací pozice. Stejně tak ale může roli hrát i neznalost možností anebo třeba pracovní pozice neumožňující vyřizovat své soukromé záležitosti na služebním počítači nebo telefonu.

Úplně jiný rozměr dostanou ceny mobilních tarifů v tuzemsku ve chvíli, kdy je porovnáme se zbytkem Evropy. Podle Eurostatu totiž čeští spotřebitelé vydávají na pošty a telekomunikace 2,7 procenta svých celkových útrat, za loňský rok však tyto výdaje o 60 procent převýšily průměr Evropské unie.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám