Hlavní obsah

O2 spáruje mobily s pevnými linkami, slibuje levnější volání

Společnost O2 chystá novou službu, která bude kombinovat využití pevné linky a mobilního telefonu pro hlasová volání. Mobily uživatelů by se měly po příchodu domů automaticky bezdrátově spárovat s pevnou linkou a využívat tak například výhodnější sazbu pro volání do zahraničí. Uvedl to ředitel marketingu pro pevné sítě David Duroň.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Mobily uživatelů by se měly po příchodu domů automaticky bezdrátově spárovat s pevnou linkou.

Článek

Telefonní přístroj připojený přes pevnou linku se má s mobilem uživatele synchronizovat prostřednictvím wi-fi nebo bluetooth. Bude tak moci využívat například kontakty uložené v mobilním zařízení.

O2 se v poslední době zaměřuje na podporu využívání pevných linek. Plánuje masivní investice v řádu stovek miliónů Kč do zrychlení služby xDSL až na 80 Mbit/s a bude na pevných linkách nabízet nové služby. Nabídne například hlídání bytů přes telefonní linku, zesilovače signálu wi-fi z xDSL modemů nebo domácí počítačovou síť přes elektrické rozvody.

Počet pevných linek se loni snížil o 77 000 na 1,31 miliónu. „V současnosti nám v rezidenčním segmentu přibývá asi 1500 nových zákazníků měsíčně, bohužel asi čtyřnásobný počet jich pevnou linku ruší," dodal Duroň s tím, že odcházející zákazníci měsíčně platí výrazně méně než příchozí.

Pevný internet od O2 využívalo ke konci roku 922 000 zákazníků, v samotném čtvrtém čtvrtletí jejich počet vzrostl o 7200. Počet zákazníků digitální televize O2 TV se zvýšil o 18 procent na 184 000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám