Hlavní obsah

V Austrálii vznikne nový mobilní gigant. Vodafone se sloučí s konkurencí

Sydney

Australská divize britské telekomunikační společnosti Vodafone Group, která je třetím největším poskytovatelem mobilních služeb v zemi, se sloučí s konkurenční australskou firmou TPG Telecom. Jejich spojením vznikne firma v tržní hodnotě 15 miliard australských dolarů (242 miliard Kč). Na silně konkurenčním australském trhu bude lépe čelit ještě větším rivalům, jako jsou Telstra a Optus.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Nový poskytovatel mobilních, pevných a širokopásmových služeb bude v Austrálii třetím největším. Akcie TPG, která je jedním z největších poskytovatelů internetového připojení v zemi, se v reakci na zveřejnění zprávy vyšplhaly na téměř dvouleté maximum a akcie spolumajitele australského Vodafonu, hongkongské firmy CK Hutchison, pak dosáhly dokonce jedenáctiletého maxima. Vodafone Group a CK Hutchison si v novém podniku podrží většinu ve výši 50,1 procenta.

Podle agentury Reuters fúze snižuje pravděpodobnost cenové války a v důsledku by mohla prospět dokonce i zbylé konkurenci. Na australskému trhu mobilních telefonů a širokopásmových sítí dominuje původně státní Telstra, kterou australská vláda postupně zcela zprivatizovala. Za ní následuje Optus, toho by ale podle agentury Reuters nový rival, jenž bude mít dvacetiprocentní tržní podíl v odvětví pevných a mobilních sítí, nakonec mohl vytlačit.

Skupina Vodafone je jednou z největších telekomunikačních firem na světě. Od roku 2005 působí i v České republice a služby zde poskytuje 3,8 miliónu zákazníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám