Hlavní obsah

Vlajkové lodi Samsungu zlevnily o tisíce korun

Novinky, ort

Hned několik tisíc korun je možné ušetřit při nákupu vlajkových lodí Samsung Galaxy S9 a Galaxy S9+. A to i přesto, že si obě novinky odbyly premiéru teprve přede dvěma měsíci. Vyplývá to z informací nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz.

Představení smartphonů Samsung Galaxy S9 a S9+Video: Václav Toman, Novinky

 
Článek

Modely Galaxy S9 a S9+ byly odhaleny teprve na konci února, prodávat se nicméně začaly až následující měsíc, tedy v březnu. Přestože jsou obě novinky v tuzemsku k dostání teprve pár týdnů, jejich cena už citelně klesla.

Model Galaxy S9 s kapacitou 64 GB totiž v době uvedení stál baťovských 21 999 Kč, větší provedení S9+ s totožně velkým úložným prostorem pak vyšlo na 24 499 Kč. Menší novinku je přitom možné koupit v současnosti podle Zboží.cz už za 16 300 Kč, tedy o více než 5500 Kč levněji. Za méně než 17 tisíc korun přitom přístroj nabízí hned několik prodejců.

Ušetřit je možné také při nákupu větší verze Galaxy S9+. U ní totiž ceny startují na 23 668 Kč.

Foto: archív výrobce

Galaxy S9

Foto: archív výrobce

Galaxy S9

Co umějí nové vlajkové lodi?

Menší devítka má 5,8palcový displej a větší verze plus 6,2palcový panel. Stejné displeje měly i loňské modely, což platí také o rozlišení – to nabízí v obou případech hodnotu 2960 x 1440 pixelů obrazových bodů. Displej je u obou novinek zakřivený, plynule se přelévá z přední strany na pravou a levou bočnici.

Jedno z největších vylepšení se týká fotoaparátů. Hlavní 12MPx senzor je totiž vůbec poprvé vybaven tzv. variabilní clonou, která je schopná pracovat velmi podobně jako lidské oko. Podle množství okolního světla automaticky přizpůsobí své nastavení a světelnost.

V jasném prostředí použije hodnotu f/2,4, ve zhoršených podmínkách pak využije maximální světelnost objektivu f/1,5. Takovou hodnotu světelnosti drtivá většina konkurentů nenabízí. Oba přístroje dokážou pomocí hlavních fotoaparátů na zadní straně natočit video rychlostí 960 snímků za sekundu v rozlišení 720p, tedy se čtyřikrát vyšší frekvencí záběrů než u běžného zpomaleného videa ve 240 fps.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Zleva: Galaxy S9+ a Galaxy S9

Samsung Galaxy S9 a S9+Video: archív výrobce

Fotoaparát funguje jako překladač

Fotoaparát najde uplatnění také u cestovatelů, kteří se vydají do cizojazyčných končin. Využít jej lze totiž k překladům, za což vděčí přístroj virtuální asistentce Bixby. Automatický překlad nápisů v záběru probíhá v reálném čase, vy tak nemusíte nic stahovat, instalovat nebo ručně vypisovat.

V porovnání s předchůdci se velkého vylepšení dočkaly také zvukové schopnosti obou vlajkových lodí. Jejich stereo reproduktory byly vyvinuty ve spolupráci s experty ze společnosti AKG, podporována je také technologie Dolby Atmos. Jeden reproduktor je umístěn pod displejem a druhý nad ním. V praxi hrají neskutečně hlasitě a poměrně věrně, hravě předčí svou kvalitou levné bluetooth reproduktory.

Detailní recenzi modelu Galaxy S9+ naleznete zde.

Foto: archív výrobce

Galaxy S9+

Foto: archív výrobce

Galaxy S9+ se chlubí duálním fotoaparátem.

Není všechno zlato, co se třpytí

Nejnižší cena se automaticky nerovná nejlepší nabídka. V řadě případů totiž přístroje nemusejí být pro český trh určeny, což může přinést celou řadu problémů.

Obchodníci například nabízejí přístroje, které neobsahují češtinu. Za její dodatečnou instalaci si pak nechají pěkně připlatit. Některé modely zase nejsou určeny do provozu v tuzemských sítích, a tak se může stát, že si s telefonem sice zavoláte, ale rychlý internet nespustíte.

Před nákupem podobných telefonů je tedy vždycky vhodné si obchodníka pořádně „proklepnout“. Pomoci při výběru může také nákupní rádce Zboží.cz od společnosti Seznam. Návštěvníci na něm naleznou uživatelské recenze, ve kterých se lidé dělí o své zkušenosti s produktem. Často tak upozorňují i na jeho neduhy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám