Hlavní obsah

Nabídka Řecka nezaujala. O největšího operátora v zemi nemá nikdo zájem

Atény

Řecko neobdrželo žádnou nabídku na minoritní podíl v největší telekomunikační skupině v zemi OTE. Řecko nyní vyzvalo německý Deutsche Telekom, aby využil svého předkupního práva na akcie, oznámila privatizační agentura. OTE je bývalý národní monopol a Deutsche Telekom v něm vlastní 40 procent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Řecko zahájilo tendr na prodej pěti procent akcií v OTE minulý měsíc. Konečný termín pro předložení nabídky na 24,5 miliónu akcií byl 15. března. Prodej je součástí dohody o mezinárodní finanční pomoci. V letošním rozpočtovém plánu vláda počítá se ziskem z prodeje akcií 250 miliónů eur (6,4 miliardy Kč).

Podle dohody má Deutsche Telekom 30 pracovních dní na rozhodnutí, zda podíl koupí za cenu, která odpovídá průměrné ceně akcií za posledních 20 obchodních seancí. Akcie OTE konec pracovního týdne uzavřely na ceně 11,22 eura.

Řecko vlastní v OTE podíl deset procent. Tržní kapitalizace firmy činí 5,6 miliardy eur a je druhou největší firmou s akciemi na burze podle tržní hodnoty.

Řecký privatizační program zaznamenal několik zpoždění. Od roku 2010, kdy Atény podepsaly první dohodu o mezinárodní pomoci, získala země z privatizace zhruba 4,8 miliardy eur. Do roku 2019, tedy rok po ukončení současného záchranného programu, chce získat další tři miliardy eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám