Hlavní obsah

Česko se připravuje na 5G internet. Bude nabízet rychlost až 300 Mbps

Česká republika ještě ani není celá pokryta vysokorychlostním internetem 4G, tuzemští operátoři se již přesto připravují na rychlejší verzi 5G. Ta umožňuje připojení o rychlosti až 300 Mbps, zatímco předchozí standard nabízel maximálně 200 Mbps. O spuštění nové technologie informovalo ve čtvrtek O2. Takto rychlé datové přenosy ale již testují i dva hlavní konkurenti – Vodafone a T-Mobile.

Foto: archív výrobce

Technologii 3CC v současnosti podporuje pouze nejnovější generace vlajkových lodí od Samsungu – chytré telefony Galaxy S7 a S7 edge.

Článek

Technologii 3CC, která slouží k šíření 5G internetu, využívá O2 v pražských Nových Butovicích a do konce roku ji rozšíří i do dalších lokalit v Praze.

Velmi rychlých datových přenosů se podařilo dosáhnout díky tomu, že 3CC umožňuje využít tři frekvenční pásma současně – 800, 1800 a 2600 MHz. V současnosti však tuto technologii podporuje pouze nejnovější generace vlajkových lodí od Samsungu – chytré telefony Galaxy S7 a S7 edge.

Například starší Samsung S6 edge+ ji ale po přechodu na nejnovější verzi operačního systému Android bude také podporovat. Lze tedy předpokládat, že než dojde k masivnímu rozvoji zrychleného LTE, bude na nový 5G standard připraveno daleko více přístrojů.

Reálná rychlost připojení záleží na konkrétních podmínkách v dané lokalitě, může být tedy nižší než zmiňovaných 300 Mbps. "V reálném prostředí, kde musí signál procházet přes překážky, odráží se nebo je tlumen, jsme v aplikaci DSL.cz naměřili rychlost mezi 230 a 250 Mbps," uvedl manažer měření kvality radiových sítí O2 Libor Pezinek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám