Hlavní obsah

Mobily a tablety zlevnily o tisíce korun

Novinky, mif

Na nákup nového tabletu či chytrého telefonu patrně nebude příhodnější doba. U celé řady modelů je totiž možné ušetřit klidně i několik tisíc korun. Všechny nabídky ale nemusí být tak výhodné, jak se může na první pohled zdát.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Co způsobilo tak markantní propad cen? Své samozřejmě udělaly povánoční výprodeje, nezanedbatelný podíl na atraktivnějších cenovkách má také mobilní veletrh Mobile World Congress, který se bude konat už na konci února tradičně ve španělské Barceloně.

Na něm totiž výrobci z celého světa pravidelně představují nové tablety a chytré telefony pro nadcházející měsíce. Prodejci se tak logicky snaží zbavit skladových zásob dříve, než na trh přijdou atraktivnější modely.

U špičkových přístrojů jsou slevy nejmarkantnější, u levnějších modelů se pohybují spíše v řádech stokorun, i když i zde je možné narazit na výjimky.

Bez češtiny a rychlého internetu

Ale pozor, nižší cena se automaticky nerovná nejlepší nabídka. V řadě případů totiž přístroje nemusejí být pro český trh určeny, což může přinést celou řadu problémů.

Ale pozor, nižší cena se automaticky nerovná nejlepší nabídka. V řadě případů totiž přístroje nemusejí být pro český trh určeny, což může přinést celou řadu problémů.

Obchodníci například nabízejí chytré telefony a tablety, které neobsahují češtinu. Za její dodatečnou instalaci si pak nechají pěkně připlatit. Některé modely zase nejsou určeny do provozu v tuzemských sítích, a tak se může stát, že si s telefonem sice zavoláte, ale rychlý internet nespustíte. Před nákupem podobných telefonů je tedy vždycky vhodné si obchodníka pořádně „proklepnout“.

Pomoci při výběru může také nákupní rádce Zboží.cz od společnosti Seznam. Návštěvníci na něm naleznou uživatelské recenze, ve kterých se lidé dělí o své zkušenosti s produktem. Často tak upozorňují i na jeho neduhy.

Apple iPad Pro: velký a výkonný

Apple iPad Pro má displej s úhlopříčkou 12,9 palce a rozlišení 2732 × 2048 pixelů. Doposud přitom Apple u svých tabletů nabízel pouze 9,7- nebo 7,9palcové obrazovky. Proti iPadu Mini je tak novinka téměř dvakrát tak velká.

Foto: Eric Risberg, ČTK/AP

Apple iPad Pro

Pro pohodlnější ovládání proto k novince Apple nabízí speciální stylus, který by měl svou přesností dostačovat i profesionálním grafikům. K modelu iPad Pro je možné dokoupit také speciální obal, který slouží jako klávesnice.

Uvnitř tabletu tepe nový procesor Apple A9X, který je podle zástupců Applu 1,8krát rychlejší než předchozí generace. Grafický výkon narostl u novinky dvojnásobně. Z výbavy iPadu Pro se sluší vyzdvihnout také osmimegapixelovou kameru či podporu rychlých datových přenosů LTE. Potěší také přítomnost hned čtyř reproduktorů pro věrnější zprostředkování prostorového zvuku.

  • Cena v prosinci: 25 000 Kč
  • Cena v únoru: 23 000 Kč

Samsung Galaxy S6 edge+: displej na třech stranách

Jedním z největších lákadel chytrého telefonu Samsung Galaxy S6 edge+ je dozajista displej. Má úhlopříčku 5,7 palce, rozlišení 2560 × 1440 obrazových bodů (518 ppi) a je vybaven technologií Super AMOLED.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy S6 edge+

Dotykový panel je navíc zakřivený – plynule přechází z přední části na bočnice. Displej na bočnicích má být využit pro zobrazení času, notifikaci, ale také pro ovládání některých aplikací a funkcí.

Po hardwarové stránce patří Galaxy S6 edge+ k tomu nejlepšímu, co je možné aktuálně zakoupit. Pracovní tempo udává osmijádrový čip, jehož čtyři jádra pracují na frekvenci 2,1 GHz a další čtyři na 1,5 GHz. K dispozici jsou dále 4 GB operační paměti typu LPDDR4.

Výkon by tak měl být díky vyšší kapacitě operační paměti o něco vyšší než u předchůdce. Ten se přitom pyšnil titulem nejvýkonnější smartphone na světě, který nyní nejspíše převezme právě uvedená novinka.

  • Cena v prosinci: 20 000 Kč
  • Cena v únoru: 17 700 Kč

Lenovo Yoga Tablet 2: unikátní technologie AnyPen

Yoga Tablet 2 od společnosti Lenovo láká především na technologii AnyPen. Díky ní je možné ovládat dotykovou obrazovku tabletu prakticky čímkoliv – vidličkou, propiskou či obyčejnou tužkou. To se může hodit, když máte špinavé ruce nebo pokud potřebujete přesnější ovládání. Jak jsme se přesvědčili v praxi, pomocí obyčejné tužky se dá na displeji velmi pohodlně, a hlavně přesně kreslit.

Foto: archív výrobce

Lenovo Yoga 2 AnyPen

Vyzdvihnout si zaslouží i zabudovaný stojánek v tabletu, díky němuž je zároveň možné novinku od Lenova pověsit klidně i na zeď. K čemu je to dobré? Například v kuchyni můžete mít recepty při vaření na tabletu doslova před očima.

Rozměry tabletu Yoga 2 jsou víceméně dány osmipalcovou IPS obrazovkou, která se pochlubí rozlišením 1920 × 1200 pixelů. Pracovní tempo zařízení určuje procesor Intel Atom Z3745, jehož čtyři jádra jsou taktována na 1,86 GHz. K dispozici jsou dále 2 GB operační paměti.

  • Cena v prosinci: 7000 Kč
  • Cena v únoru: 5000 Kč

Microsoft Lumia 950 XL: skoro jako stolní počítač

Lumia 950 XL je nová vlajková loď společnosti Microsoft. Společně s menší verzí, jež nemá označení XL v názvu, jde zároveň o první smartphony, které jsou vybaveny mobilní verzí operačního systému Windows 10.

A aby toho nebylo málo, dokážou zároveň fungovat také jako stolní počítač. To je možné díky funkci Continuum. Stačí ke speciální dokovací stanici připojit chytrý telefon, monitor a klávesnici, případně i myš, a uživatel může s celou sestavou pracovat podobně jako s klasickým stolním počítačem.

Foto: Novinky

Microsoft Lumia 950 XL

U 5,7palcové verze 950 XL udává pracovní tempo osmijádrový procesor, polovina jader u něj nabízí frekvenci 2 GHz a další polovina 1,5 GHz. Větší Lumia navíc disponuje výkonnější grafikou, model Adreno 418 byl nahrazen verzí Adreno 430. Operační paměť i úložný prostor jsou stejné jako u menší varianty.

Pro zajímavost: v útrobách menší 5,2palcové devětsetpadesátky tepe šestijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 808, který má čtyři jádra taktována na 1,44 GHz a zbylá dvě na 1,82 GHz. Tento čip je doplněn o 3 GB operační paměti a 32GB úložný prostor, který je možné dále rozšiřovat pomocí paměťových karet microSD.

Menší Lumia 950 nicméně zlevnila od prosince pouze o pár stokorun. U větší verze Xl je propad ceny citelně výraznější – bezmála 1500 Kč.

  • Cena v prosinci: 18 000 Kč
  • Cena v únoru: 16 700 Kč

Sony Xperia Z5 Premium: poprvé se 4K

Sony Xperia Z5 Premium je první telefon na světě se 4K displejem. Panel s úhlopříčkou 5,5 palce má tedy stejné rozlišení jako ty nejlepší televizory na trhu – 3840 × 2160 pixelů, jde tedy o standard 4K. Ten zatím nenabízí žádný další výrobce.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia Z5

Ani za svou další výbavu se novinka od společnosti Sony rozhodně nemusí stydět. V útrobách přístroje se ukrývá osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 810 MSM8994, jehož čtyři jádra jsou taktována na 2 GHz a další čtyři na 1,5 GHz. K dispozici jsou dále 3 GB operační paměti, grafický čip Adreno 430, 32GB úložný prostor, slot na paměťové karty.

Xperia Z5 Premium navíc splňuje certifikaci IP 68. Je tedy plně vodotěsná, do hloubky až 1,5 metru může být ponořena po dobu půl hodiny. Konstrukce zároveň smartphone brání před vniknutím prachu a jiných nečistot. I přes zvýšenou odolnost působí novinka elegantním dojmem, protože všechny součástky se podařilo vtěsnat do těla s tloušťkou pouze 7,8 mm.

Pod vodou je možné využívat mimochodem i oba fotoaparáty. Ten hlavní na zadní straně má rozlišení 23 megapixelů a disponuje přisvětlovací LED diodou i autofokusem. Vše pracuje pod operačním systémem Android 5.1.

  • Cena v prosinci: 22 000 Kč
  • Cena v únoru: 19 500 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám