Hlavní obsah

První mobily s Windows 10 dorazily do Česka

Novinky, ort

Společnost Microsoft začala v úterý oficiálně prodávat v České republice dva nové chytré telefony s mobilní verzí operačního systému Windows 10. Novinky lákají na vysoký výkon, jemný displej a prémiové funkce.

BEZ KOMENTÁŘE: Microsoft Lumia 950 a 950 XLVideo: Microsoft Lumia

 
Článek

Doporučená prodejní cena menší Lumie 950 byla výrobcem stanovena na 16 999 Kč, u větší Lumie 950 XL na 18 999 Kč.

Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam, je však možné obě novinky koupit na internetu ještě levněji. Ceny devětsetpadesátky startují na 15 205 Kč. Vyšplhat se ale klidně mohou až na více než dvacet tisíc korun, byť jde o modely s totožnou hardwarovou výbavou, a to včetně kapacity úložného prostoru.

Foto: archív výrobce

Lumia 950

Foto: archív výrobce

Lumia 950 XL

Velké rozdíly jsou v internetových obchodech také u verze XL. Za tu zájemci mohou zaplatit 17 872 Kč. Někteří prodejci si ale přístroj cení na bezmála 20 tisíc korun. Paradoxem je, že výkonnější Lumia 950 XL je tak v některých obchodech levnější než menší devětsetpadesátka.

V útrobách menší 5,2palcové devětsetpadesátky tepe šestijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 808, který má čtyři jádra taktována na 1,44 GHz a zbylá dvě na 1,82 GHz. Tento čip je doplněn o 3 GB operační paměti a 32GB úložný prostor, který je možné dále rozšiřovat pomocí paměťových karet microSD.

Microsoft Lumia 950 XL a Display Dock v akciVideo: Novinky

U 5,7palcové verze 950 XL udává pracovní tempo osmijádrový procesor, polovina jader u něj nabízí frekvenci 2 GHz a další polovina 1,5 GHz. Větší Lumia navíc disponuje výkonnější grafikou, model Adreno 418 byl nahrazen verzí Adreno 430. Operační paměť i úložný prostor jsou stejné jako u menší varianty.

Patrně největším lákadlem obou novinek je mobilní verze operačního systému Windows 10, která je vybavena funkcí Continuum. Díky ní dokážou oba chytré telefony zastoupit klidně i stolní počítač. Jak to funguje v praxi, jsme informovali v recenzi modelu Lumia 950 XL. [celá zpráva]

Foto: archív výrobce

Lumia 950

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám