Hlavní obsah

Prodej smartphonů v Česku letos přesáhne 2,5 miliónu

V Česku se letos prodá více než 2,5 miliónu chytrých mobilních telefonů proti téměř 2,2 miliónu loni. Celkový prodej mobilů na českém trhu přesáhne tři milióny stejně jako v loňském roce. Vyplývá to z vyjádření operátorů.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podíl chytrých telefonů s operačním systémem v sítích operátorů se stále zvyšuje. V současnosti se pohybuje kolem 40 až 60 procent. "Podíl smartphonů v síti O2 za poslední dva roky výrazně stoupl. Zatímco na začátku roku 2013 byl každý čtvrtý telefon v síti O2 chytrý, ke konci minulého roku už jejich podíl dosáhl na úroveň 40 procent," uvedla Lucie Jungmannová z O2.

Nejprodávanější značkou chytrých telefonů je Samsung s dvoupětinovým podílem, následuje Apple a třetí je Nokia/Microsoft.

Nejrozšířenější mezi uživateli jsou chytré telefony s operačním systémem Android, který má podíl přes 70 procent, následuje iOS od Apple s necelou desetinou trhu a Windows s podílem kolem sedmi procent.

V Česku je více než 14 miliónů aktivních SIM karet, z toho přes 12 miliónů v mobilních telefonech a zbytek v dalších zařízeních připojených přes mobilní sítě. Průměrné stáří mobilů používaných v Česku je asi čtyři roky.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám