Hlavní obsah

Kvůli sporům o faktury od operátorů budou lidé muset nově k soudu

Spory ohledně vyúčtování telekomunikačních služeb by měly přejít z Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) na soudy. Návrh ministerstva průmyslu a obchodu v pondělí schválila vláda, informoval na tiskové konferenci premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vláda v pondělí podle Sobotky uložila ministerstvům průmyslu a spravedlnosti, aby do vlády předložila návrh konkrétní legislativní úpravy. Součástí ale budou muset být také ekonomické aspekty. Prostředky, které na tuto záležitost využívá ČTÚ a měly by být převedeny na ministerstvo spravedlnosti, totiž nepokryjí skutečné náklady soudů," uvedl premiér.

S vynětím řešení sporů o nezaplacené faktury z působnosti úřadu počítala novela telekomunikačního zákona. Vláda ale v roce 2013 rozhodla, že se agenda převádět nebude, protože by to podle námitek ministerstva spravedlnosti vedlo k zahlcení soudů. ČTÚ pak kvůli vyřizování nashromážděných reklamací musel přijmout 200 pracovníků.

Počet stížností na vyúčtování telekomunikačních služeb u operátorů podaných k Českému telekomunikačnímu úřadu se loni snížil o polovinu na 176 300 nevyřešených návrhů. Ještě v roce 2012 to bylo přes 400 000 stížností.

Reklama

Výběr článků

Načítám