Hlavní obsah

VoLTE se již testuje v České republice. Operátoři novinku široké veřejnosti nabídnou příští rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mobilní operátor T-Mobile začal testovat technologii VoLTE, která umožňuje hovory ve vysokorychlostních sítích LTE. Komerční provoz pro zákazníky spustí v příštím roce. Uvedli to ve středu zástupci operátora.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Největšími výhodami VoLTE jsou velmi krátká doba spojení hovoru, zlepšení jeho kvality a nižší zatížení sítí.

Článek

„Největšími výhodami VoLTE jsou velmi krátká doba spojení hovoru (přibližně dvě sekundy, pozn. red.), zlepšení jeho kvality a nižší zatížení sítí. V průběhu hovoru rovněž nedochází k omezení navázaných datových spojení,“ uvedla mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová.

„Momentálně volání v síti LTE probíhá přes tzv. CSFallBack (Circuit-switch fall back), při němž mobilní telefon na začátku hovoru přejde z LTE do 3G,nebo 2G a po jeho ukončení se vrátí zpět do nejrychlejší sítě,“ podotkla Kemrová.

Nasazení technologie VoLTE chystá i konkurence. O2 nabídne od prosince komerční provoz pro testovací skupinu firemních zákazníků, široká veřejnost ji však bude moci využívat nejspíše také až příští rok.

T-Mobile v současnosti sítěmi LTE a 3G pokrývá 88 procent populace a 57 procent území. Do konce roku pokrytí stoupne na 93 procent populace. Samotnou technologií LTE pokrývá 15 procent obyvatel a 51 procent plánuje na konci roku. V současnosti již LTE pokrývá celou Prahu. Infrastrukturu pro LTE mimo Prahu T-Mobile sdílí s O2.

Reklama

Výběr článků

Načítám