Hlavní obsah

Nové iPhony táhnou, Apple hlásí rekordní tržby

Úspěšný prodej nové generace chytrých telefonů iPhone 6 a 6 Plus se příznivě podepsal na tržbách společnosti Apple. Za čtvrté čtvrtletí fiskálního roku americký počítačový gigant vydělal 42,1 miliardy dolarů, čímž předčil očekávání analytiků. Čistý zisk firmy meziročně vzrostl o více než 13 procent.

Apple iPhone 6 a 6 PlusVideo: Apple

 
Článek

Zatímco analytici předpovídali, že firma prodá přibližně 38 miliónů kusů nedávno představených telefonů, lidé si jich koupili 39,27 miliónu. To se pozitivně projevilo na tržbách, které oproti stejnému období loňského roku vzrostly o 12 procent z 37,5 miliardy dolarů.

Společnost dosáhla čistého zisku 8,5 miliardy dolarů, což je více než třináctiprocentní meziroční nárůst. Zisk na akcii činil dolar a 42 centů, což bylo o 11 centů více, než očekávali analytici.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Zákazník testuje nové iPhony

Apple začal novou generaci chytrých telefonů prodávat na vybraných trzích 19. září, tedy skoro na konci uplynulého čtvrtletí. Jen za první tři dny jich firmy prodaly podle dřívějšího vyjádření více než deset miliónů kusů. Tento pátek se obě novinky začnou prodávat na dalších trzích, a to včetně České republiky. [celá zpráva]

Apple iPhone 6 má 4,7palcový displej, což je o 0,7 palce více než v případě předchůdce s označením 5S. Druhá novinka nese název iPhone 6 Plus a je vybavena 5,5palcovým displejem. Menší model nabídne rozlišení 1334 x 750 obrazových bodů a větší 1920 x 1080 pixelů.

Pracovní tempo bude u obou modelů udávat nový 64bitový procesor Apple A8. Ten nabídne proti loňskému top modelu až o 25 % vyšší výkon. Přesto se podařilo výdrž nových chytrých telefonů s logem nakousnutého jablka prodloužit. Například při brouzdání po webu prostřednictvím 3G se iPhone 5S vybil po osmi hodinách, iPhone 6 však při stejném pracovním vytížení vydrží 10 hodin a iPhone 6 Plus dokonce půl dne.

Zcela nový je také design obou chytrých telefonů s logem nakousnutého jablka. Je více zaoblený, díky čemuž by se přístroje měly dobře držet v ruce. Kvůli větší obrazovce nové telefony samozřejmě narostou do výšky i šířky, tloušťku se ale Applu podařilo srazit ze stávajících 7,6 mm (iPhone 5S) na 6,9 mm v případě iPhonu 6 a na 7,1 mm v případě verze Plus.

Foto: archív výrobce

Oba nové iPhony vedle sebe

Reklama

Související témata:

Související články

Kutilové bruskou upravili nejnovější iPhone

Poněkud brutální návod, jak odstranit údajnou konstrukční vadu nejnovější generace chytrého telefonu iPhone, poskytli neznámí zlepšovatelé z Maďarska. Jejich...

Velký test iPhonu 6

Apple iPhone 6 je v poslední době asi nejskloňovanějším jménem mobilního světa. Zatímco jedni jej nenávidí, druzí na něj nedají dopustit. Jaký je ale ve...

Výběr článků

Načítám