Hlavní obsah

O iPhony nikdy nebyl větší zájem. Na všechny se nedostalo

Novinky, mif

Páteční start prodeje iPhonů 6 byl pro řadu lidí velkým zklamáním. Zájem o novinku byl totiž obrovský a nekonečné fronty stovek zájemců se tvořily u obchodů společnosti Apple už v průběhu čtvrtka. Počet naskladněných přístrojů však nebyl dostatečný. Po několikahodinovém čekání tak davy lidí odcházely domů s prázdnou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: První šťastlivci už mají nový iPhone 6Video: Reuters

 
Článek

Jen v sousedním Německu čekala před berlínským Apple Storem necelá tisícovka lidí. Podle informací Novinek měl obchod připravené necelé tři stovky přístrojů s logem nakousnutého jablka. Dostalo se tak jen na ty, kteří neváhali přispěchat do fronty s několikadenním předstihem.

Ti nejodvážnější strávili před dveřmi obchodu šest nocí. „Přišel jsem v sobotu v 9.30 hod.,“ prozradil Helge Bruhn, který stál v čele fronty v Berlíně. V čekání mu pomáhal jeho kamarád, se kterým se střídali, aby si mohl Bruhn odpočinout.

Ceny iPhonu 6 u našich západních sousedů startují na 699 eurech (19 200 Kč), za větší iPhone 6 Plus pak zaplatí zájemci v přepočtu minimálně 799 eur (22 000 Kč). [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé čekali ve frontě v Berlíně a v Paříži na nový iPhone několik dníVideo: Reuters

Podle Bruhna bylo čekání velkou zábavou a šancí navázat nové kontakty. „Stálo to za to, byla to skvělá zkušenost. Potkal jsem zde lidi z Moskvy i Arménie,“ podotkl s tím, že mezi zájemci o nové iPhony byla celá řada překupníků z jiných států.

Ti se stejně jako v minulých letech objevovali i v dalších státech, kde šly iPhony 6 a 6 Plus v první vlně do prodeje, jako jsou například USA, Francie a Japonsko. Hlad po nových chytrých telefonech s logem nakousnutého jablka je totiž tak velký, že jsou v současnosti za něj někteří jedinci ochotni zaplatit více, než kolik požaduje Apple.

Foto: archív výrobce

Zleva iPhone 6 a iPhone 6 Plus

Americký počítačový gigant již dříve uvedl, že podle předobjednávek je největší zájem o větší iPhone 6 Plus, všechny dostupné kusy v rámci předobjednávky byly minulý týden v pátek rozebrány zákazníky za pouhou jednu hodinu.

Dostupnost nových chytrých telefonů s logem nakousnutého jablka je pro další trhy plánována už na pátek 26. září. V rámci druhé vlny se iPhony 6 a 6 Plus začnou prodávat například v sousedním Rakousku, Itálii nebo ve Španělsku. Kdy přesně se obě novinky objeví v Česku, zatím Apple neprozradil. Otazník visí také nad oficiální prodejní cenou, někteří tuzemští prodejci však novinky nabízejí v rámci předobjednávky klidně i za 38 tisíc Kč. [celá zpráva]

Apple iPhone 6 a 6 PlusVideo: Apple

Co umí nové iPhony 6 a 6 Plus

Apple iPhone 6 má 4,7palcový displej, což je o 0,7 palce více než v případě předchůdce s označením 5S. Druhá novinka nese název iPhone 6 Plus a je vybavena 5,5palcovým displejem. Menší model nabídne rozlišení 1334 x 750 obrazových bodů a větší 1920 x 1080 pixelů.

Pracovní tempo bude u obou modelů udávat nový 64bitový procesor Apple A8. Ten nabídne proti loňskému top modelu až o 25 % vyšší výkon. Přesto se podařilo výdrž nových chytrých telefonů s logem nakousnutého jablka prodloužit. Například při brouzdání po webu prostřednictvím 3G se iPhone 5S vybil po osmi hodinách, iPhone 6 však při stejném pracovním vytížení vydrží 10 hodin a iPhone 6 Plus dokonce půl dne.

Zcela nový je také design obou chytrých telefonů s logem nakousnutého jablka. Je více zaoblený, díky čemuž by se přístroje měly dobře držet v ruce. Kvůli větší obrazovce nové telefony samozřejmě narostou do výšky i šířky, tloušťku se ale Applu podařilo srazit ze stávajících 7,6 mm (iPhone 5S) na 6,9 mm v případě iPhonu 6 a na 7,1 mm v případě verze Plus.

Reklama

Související témata:

Související články

Na nové iPhony se již stojí fronty

Společnost Apple v úterý oznámila dva nové iPhony. Jak se zdá, zájem o ně bude stejně jako v předešlých letech obrovský. Ve světě se dokonce již začaly stát...

Výběr článků

Načítám