Hlavní obsah

Apple oznámil rekord v objednávkách na nové iPhony

– Washington

Výrobce elektroniky Apple oznámil rekord v objednávkách na nejnovější chytré telefony iPhone. Firma a partnerští mobilní operátoři v USA dnes začali brát předobjednávky na nová zařízení. Větší ze dvou nových modelů byl prý vyprodán během několika hodin, napsal v pátek na webu list Financial Times.

Foto: archív výrobce

Oba nové iPhony vedle sebe

Článek

Výrobu větších telefonů, které by konkurovaly například telefonům od jihokorejského Samsungu, Apple dosud odmítal.

Předobjednávky se vztahovaly na datum dodání 19. září, kdy jde novinka ve Spojených státech do prodeje. Mnoho zákazníků si nyní bude muset počkat až čtyři týdny, než větší model iPhone 6 Plus dostane do ruky. Menší iPhone 6 je k tomuto datu nadále k dispozici, napsala agentura Reuters.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Nové iPhony 6 a 6 Plus ukázal šéf Applu Tim Cook.

Zdroje Reuters v srpnu uvedly, že dodavatelé Applu zápasí s tím, aby měli připraveno dostatečné množství displejů pro nové iPhony. Musela se prý totiž dodatečně upravovat důležitá součást, což narušilo výrobu.

Apple napjatě očekávané přístroje - kromě dvou telefonů také chytré hodinky - představil v úterý.

Apple iPhone 6 má 4,7palcový displej, což je o 0,7 palce více než v případě předchůdce s označením 5S. Druhá novinka nese název iPhone 6 Plus a je vybavena 5,5palcovým displejem. Menší model nabídne rozlišení 1334 x 750 obrazových bodů a větší 1920 x 1080 pixelů.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Srovnání velikostí nových iPhonů s loňským modelem 5S (vlevo).

Pracovní tempo bude u obou modelů udávat nový 64bitový procesor Apple A8. Ten nabídne proti loňskému top modelu až o 25 % vyšší výkon. Přesto se podařilo výdrž nových chytrých telefonů s logem nakousnutého jablka prodloužit. Například při brouzdání po webu prostřednictvím 3G se iPhone 5S vybil po osmi hodinách, iPhone 6 však při stejném pracovním vytížení vydrží 10 hodin a iPhone 6 Plus dokonce půl dne.

Zcela nový je také design obou chytrých telefonů s logem nakousnutého jablka. Je více zaoblený, díky čemuž by se přístroje měly dobře držet v ruce. Kvůli větší obrazovce nové telefony samozřejmě narostou do výšky i šířky, tloušťku se ale Applu podařilo srazit ze stávajících 7,6 mm (iPhone 5S) na 6,9 mm v případě iPhonu 6 a na 7,1 mm v případě verze Plus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám