Hlavní obsah

Chytré telefony za 500 Kč míří do prodeje

Novinky, zgl

Společnost Mozilla, která stojí za mobilním operačním systémem Firefox a stejnojmenným internetovým prohlížečem, se chystá uvést na trh nové chytré telefony, které budou zákazníky lákat nízkou pořizovací cenou. Ta se v závislosti na konkrétním modelu bude pohybovat mezi 500 a 1000 Kč. Na český trh se však tyto přístroje nejspíše nedostanou.

Foto: Profimedia.cz

Mozilla ukázala na MWC řadu telefonů. Jak budou vypadat levné smartphony, zatím není jasné.

Článek

Prototyp chytrého telefonu s prodejní cenou 25 USD (500 Kč) představila společnost Mozilla poprvé letos v únoru na největším veletrhu mobilních technologií Mobile World Congress (MWC) ve španělské Barceloně. [celá zpráva]

„Nyní se objevila informace, že se v Indii tento měsíc (v průběhu července, pozn. red.) začne prodávat několik modelů telefonů s Firefox OS s cenou do 50 dolarů, tj. cenou výrazně nižší, než na jakou jsme u levných chytrých telefonů zvyklí, a je jedno, zda hovoříme o telefonech s Androidem či Windows Phone,“ uvedl Pavel Cvrček ze serveru Mozilla.cz.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nad výbavou visí otazník

„Není bez zajímavosti, že v souvislosti s informacemi o chytrém telefonu za 25 dolarů se v řadě diskusí objevilo přání, zda by se podobný telefon neprodával i v Evropě. Řadě uživatelů by prý dostačoval. Pokud ovšem máme informace, prodej těchto modelů v Evropě se neplánuje,“ podotkl Cvrček.

Podle něj ale zatím nejsou bližší informace o přístrojích dostupné. Jasné tak není, jak velký budou mít displej a jakými součástkami budou osazeny. Nutno podotknout, že mobilní operační systém Firefox je poměrně nenáročný, a tak dokáže pracovat i na relativně pomalých součástkách. Zatímco většina chytrých telefonů má dnes alespoň 1 GB operační paměti, systému od Mozilly stačí 128 MB.

Firefox OS je založen na technologii HTML5, kterou využívají i webové prohlížeče. Právě díky snadnému programování by měly podle předpokladů rychle přibývat nové aplikace a společně s nimi se také rozšiřovat uživatelská základna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám