Hlavní obsah

Špičkové smartphony dorazily do Česka. Prodejci se předhánějí ve výhodnějších cenách

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice se na konci minulého týdne začaly oficiálně prodávat hned dva vrcholné smartphony – HTC One a Samsung Galaxy S5. Novinky lákají na špičkový výkon, dlouhou výdrž, nadstandardní multimediální výbavu i extrémně odolnou konstrukci. Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam, se tuzemští prodejci předhánějí ve výhodnějších cenových nabídkách.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy S5

Článek

Oba modely jsou již v portfoliích desítek obchodů. Podle Zboží.cz vychází aktuálně levněji HTC One. Zájemci jej mohou zakoupit za 16 890 Kč, zatímco ceny Samsungu Galaxy S5 startují 17 258 Kč. V obou případech se však nabídky šplhají i nad hranici 20 tisíc korun.

A co oba přístroje umí? Nová vlajková loď HTC One sází především na multimediální výbavu. Kromě kvalitních stereofonních reproduktorů totiž telefon nabídne hned tři fotoaparáty. Jeden pětimegapixelový je umístěn tradičně nad displejem a slouží pro videohovory, další dva jsou pak na zadní straně.

Dva fotoaparáty pro lepší kvalitu snímků

Neslouží však k natáčení 3D videa, jako tomu bylo u jednoho z předchozích smartphonů od HTC, nýbrž pro kvalitnější snímky. V praxi by měl druhý fotoaparát pomoci například při ostření. Uživatel si po pořízení snímku bude moci vybrat, zda má být čitelnější postava v popředí nebo v pozadí. Zbytek snímku je pak jemně rozostřen, aby působil profesionálněji.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy S5

Základem smartphonu je čtyřjádrový procesor Qualcomm MSM8974 taktovaný na 2,3 GHz (na vybraných zahraničních trzích je k dispozici výkonnější verze s taktem 2,5 GHz) a 2 GB operační paměti. Datové úložiště má v základu kapacitu 16 GB, k dispozici je ale také 32GB varianta.

Velice slušný výkon nabídne také Samsung Galaxy S5. Jeho čtyřjádrový procesor pracuje při taktu 2,5 GHz, a k dispozici jsou 2 GB operační paměti.

Vyšší výdrž baterie

Smartphone má navíc o dvacet procent větší akumulátor než předchůdce. Díky tomu by pátá generace měla vydržet pracovat bez elektrické zásuvky citelně déle. Novinkou je také speciální šetřící mód (Ultra power saving mode), díky kterému vydrží uživatel na příjmu celý den, i když mu zbývá pouze 10 % baterie.

Foto: archív výrobce

HTC One (2014)

Dotykový displej modelu Galaxy S5 má uhlopříčku 5,1 palce a rozlišení 1080p. Novinkou je snímač otisků prstů. Ten se ukrývá, stejně jako u konkurenčního iPhonu 5S, v domovském tlačítku pod dotykovým panelem.

Nechybí ani 16megapixelový fotoaparát, který dokáže zaznamenávat videa v rozlišení 4K. Velkou předností novinky je i vysoká odolnost. Certifikace IP 67 zaručuje, že přístroj odolá špíně, prachu a mrazu. Dokonce může být až po dobu 30 minut bez jakékoliv újmy ponořen do vody do hloubky až jeden metr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám