Hlavní obsah

Podíl chytrých telefonů letos v ČR přesáhne 60 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podíl chytrých telefonů, tedy přístrojů vybavených operačním systémem a často i velkým dotykovým displejem, letos přesáhne 60 procent. Ještě loni to přitom byla méně než polovina. Vyplývá to z odhadu analytické firmy GfK Czech.

Foto: Samsung

Nejprodávanější značkou mobilů v Česku je Samsung, následuje dříve dominantní Nokia a Sony. (Ilustrační foto)

Článek

Podle Marka Bulíře z GfK Czech je český trh mobilních telefonů dlouhodobě víceméně stabilní, tedy pohybuje se mezi 2,7 a 2,8 miliónu prodaných kusů ročně. Lehký výkyv nastal v krizovém roce 2009, kdy trh klesnul lehce nad hranici 2,6 miliónu přístrojů.

První tzv. smartphony se objevily na trhu v roce 2005. Zájem zákazníků se však postupně přesunul od kdysi oblíbených "véček" a výsuvných přístrojů ke klasickým kvádrům, které v současnosti tvoří většinu prodejů.

"Výrazný přesun zákazníků je také od zařízení bez dotykového displeje k zařízením, které ho obsahují a vůbec k sofistikovanějším zařízením," dodal Bulíř.

Nejprodávanější značkou mobilů v Česku je Samsung, následuje dříve dominantní Nokia a Sony. Množství aktivních SIM karet u operátorů stouplo v pololetí o zhruba 42 000 na 14,08 miliónu. Za růstem stojí především příchod virtuálních mobilních operátorů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám