Hlavní obsah

Nokia – od toaletního papíru přes holínky až k mobilnímu vrcholu a pádu

Novinky, mif

Nokia, to nejsou pouze mobilní telefony. Původem finská společnost vznikla ještě dříve, než si lidé mohli první mobil vůbec koupit. Tato firma se původně věnovala papírenskému průmyslu, například i výrobě toaletních papírů. Postupně se ale vypracovala až k elektronice, která ji nakonec vynesla na mobilní vrchol.

Foto: mif, Novinky

Nokia

Článek

V roce 1865 finskou společnost založil Fredrik Idestam ve městě Nokia – právě podle něj se tento světoznámý podnik jmenuje. K papírně se na konci 19. století přidala firma na zpracování kaučuku, kterou vlastnil Eduard Polón. V portfoliu Nokie se tak rázem objevily například holínky.

Pro samotné zakladatele i pro jejich následovníky, kteří stáli v čele podniku, byla vždycky typická odvaha riskovat. To se zúročilo historicky hned několikrát, nejvíce však v první polovině 20. století, kdy se Nokia jako jedna z mála rozhodla věnovat výrobě elektronických součástek.

Od telefonních, telegrafních a elektrických kabelů se postupně podnik propracoval až k práci na radiostanicích pro armádu a záchranné služby. A právě to byl v 60. letech minulého století první vpád do telekomunikací.

Zlomový rok 1967

Rok 1967 se považuje za zlomový, neboť tehdy si nepříliš výrazná Nokia začala budovat renomé ve světě.  Vznikla samostatná divize zabývající se výrobou telekomunikačních zařízení. Nejprve se vše točilo okolo síťových zařízení. První telefon – Mobira Senator – byl uveden na trh v roce 1982, o dva roky později se pak objevil slavný Mobira Talkman – přenosný autotelefon.

Foto: Nokia

Mobira Senator

Vývoj pak nabral velice rychlý spád a začátkem 90. let už Nokia chrlila na trh jeden mobilní telefon za druhým. Tyto přístroje se již podobaly modelům, které známe dnes. Rychlé inovace a nemalé investice do vývoje nesly svoje ovoce – finská společnost se stala největším výrobcem mobilů na světě.

Nokie 5110, 3210, 7110 či 8210 – to byly přístroje, po kterých toužil v devadesátých letech snad každý. Byly symbolem vrcholné mobilní techniky a otázkou prestiže.

Foto: Nokia

Nokia 5110

Kdy nastal zvrat? Firma zaspala při rozvoji chytrých telefonů. Na začátku 21. století totiž nikdo nevěřil, že by lidé mohli chtít od mobilu něco jiného než jen posílat zprávy, telefonovat a občas si zahrát nějakou jednoduchou hru. Nevěřil tomu ani někdejší šéf Nokie Jorma Ollila, který vedl firmu mezi lety 1992 a 2006. A právě to se stalo firmě osudným.

Apple iPhone změnil mobilní svět

Popularita chytrých telefonů neustále rostla a vše vyvrcholilo rokem 2007, kdy společnost Apple ukázala světu první iPhone. Ten se stal naprostým fenoménem a malou chytrou krabičku, která dokáže přehrávat hudbu, chtěl téměř každý.

Osudové selhání přiznal v roce 2011 i současný šéf Nokie Stephen Elop v otevřeném dopise, který adresoval zaměstnancům. „Stojíme na hořící plošině a musíme jednat velice rychle, jinak shoříme,“ přirovnal tehdy situaci firmy.

Foto: Apple

Porovnání první generace iPhonu

„iPhone od Applu zcela změnil význam slova smartphone, upoutal pozornost vývojářů a vytvořil novou mocnou platformu. Jasně ukázal, že když vyrobíte dobrý telefon, lidé jsou za něj ochotni utratit velké peníze. iPhone se objevil v roce 2007 a my stále ještě nemáme konkurenceschopný produkt,“ uvedl na začátku předloňského roku šéf Nokie.

I přesto zvládla Nokia dominovat trhu s mobilními telefony až do loňského roku, tehdy ji však z pomyslného trůnu sesadila konkurenční společnost Samsung a podíl firmy začal klesat měsíc od měsíce více.

Foto: Reuters

Šéf Microsoftu Steve Ballmer (vlevo) a šéf Nokie Stephen Elop ukazují světu nový chytrý telefon Lumia 920.

Pod vedením Elopa se Nokia snažila uspět i na trhu smartphonů. Přišla například s revoluční novinkou – nabídla ke svým telefonům hlasovou off-line navigaci do auta úplně zadarmo. A stále novější a dokonalejší chytré telefony uváděla na trh několikrát do roka. Na globální úspěch to ale nestačilo.

Novou šanci na návrat na výsluní by tento podnik mohl získat díky akvizici Microsoftu, která byla oznámena tento týden. Za skomírající firmu plánuje americký softwarový gigant utratit 5,44 miliardy eur (zhruba 140 miliard Kč). Na to reagovaly akcie finského výrobce raketovým růstem o 40 procent. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Nokia má namířeno zpět mezi elitu

Společnost Nokia chce oprášit zašlou slávu a vrátit se mezi nejúspěšnější výrobce mobilů na trhu. Prodeje chytrých telefonů ale zatím nijak oslnivé nejsou. To...

Microsoft koupí Nokii

Americký softwarový gigant Microsoft koupí od finské společnosti Nokia její hlavní divizi mobilních telefonů, a stane se tak jedním z jejich předních světových...

Výběr článků

Načítám