Hlavní obsah

Nejmenší iPhone bude mít vypouklý displej, ukazuje patent

Novinky, mif

Americký patentový úřad na konci minulého měsíce zveřejnil návrh nového chytrého telefonu společnosti Apple, který bude poprvé v historii disponovat vypouklým displejem. Internetem se hned začaly šířit spekulace, že se jedná o nový iPhone Mini – nejmenší smartphone od amerického počítačového giganta.

Foto: United States Patent and Trademark Office

Návrh nového iPhonu s wraparound displejem

Článek

Svým vzhledem se navrhovaný smartphone podobá čtvrté a páté generaci multimediálního přehrávače iPod Nano. I pro ně byly typické vypouklé tvary a podlouhlé tělo. Displej však byl vždy rovný a nebylo možné jej ovládat dotekem. K dispozici byla pouze tlačítka pod monitorem.

Foto: Apple

Pátá generace multimediálního přehrávače iPod Nano

Právě v tom by se ale novinka měla lišit. Dotykový panel totiž bude zaoblený a bude zakrývat prakticky celou přední stranu zařízení. Apple tuto technologii označuje termínem wraparound, což znamená, že by monitor měl „obalovat“ okraje přístroje, upozornil server Mashable.

Poprvé bez tlačítek

Telefon podle návrhu vůbec poprvé v historii také neobsahuje domovské tlačítko pod displejem. Místo něj jsou podél horního okraje v patentu zakreslena speciální čidla. Nový iPhone by tak mohl disponovat bezdotykovým ovládáním, podobně jako konkurenční Samsung Galaxy S4. [celá zpráva]

Foto: Apple

Nový iPhone

Hlavní konstrukce smartphonu by měla být zhotovena z jednoho kusu hliníku a průhledného skla v oblasti displeje. Koncept však počítá s odnímatelnou vrchní a spodní částí, kudy by konstruktéři vkládali do telefonu jednotlivé součástky.

Návrh ještě obsahuje 30pinový datový a napájecí kabel, který používaly starší generace iPhonů a iPadů. To je však tím, že patent byl podán již v roce 2011, lze tedy předpokládat, že v případě masové produkce bude novinka disponovat již novým kompaktnějším standardem Lightning.

Datum prodeje neznámé

Americký patentový úřad zveřejňuje nové návrhy společnosti Apple několikrát do roka. Například loni v srpnu byl prezentován koncept nového chytrého obalu, který bude u iPadu možné používat jako druhý displej. [celá zpráva]

Foto: United States Patent and Trademark Office

Návrh Applu na druhý displej ukrytý v krytu iPadu

Zveřejnění patentu ale nutně neznamená, že novinka se začne vzápětí skutečně vyrábět a prodávat. Zástupci Applu se zatím k novému iPhonu nevyjádřili. To ale není ničím výjimečným, protože firma s logem nakousnutého jablka za žádných okolností neprozrazuje informace o nových produktech před jejich oficiálním představením.

Jisté tak zatím není, kdy by se nový chytrý telefon s wraparound displejem měl objevit na pultech obchodů a zda bude kompatibilní se staršími verzemi iPadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám