Hlavní obsah

Mobily dokážou odemknout byt, auto i trezor

V německém Hannoveru v sobotu skončil největší evropský veletrh výpočetní a telekomunikační techniky CeBIT. Kromě řady zajímavých přednášek vystavovatelé poodhalili také budoucnost chytrých mobilních telefonů. Používat je budeme prakticky k jakékoliv činnosti – odemknou byt nebo auto a v obchodě zjistí, které potraviny jsou nejméně kalorické.

Foto: ČTK

Mobil odemyká trezor pomocí technologie NFC

Článek

"Každý má dnes smartphone, tak proč bychom měli u sebe nosit různé klíče," popsal nadneseně hlavní myšlenku projektu Key2Share Ahmad-Reza Sadeghi z německého výzkumného institutu Frauenhofer. Ten ve spolupráci se společností Bosch vyvinul aplikaci, která bude umožňovat uživatelům pouhým přiložením mobilu ke dveřím se speciálním zámkem otevřít si byt, auto, kancelář nebo třeba trezor.

Využívá technologie NFC (Near Field Communication) vysílající vlny na krátkou vzdálenost. Virtuální klíč bude možné pomocí e-mailu, SMS nebo skenovacího kódu předávat i dalším osobám a určovat, jak dlouho s ním smějí disponovat. Jeho uplatnění institut vidí především v hotelnictví.

Výzkumný tým samozřejmě myslel i na situace, kdy chytrý telefon bude ztracen nebo odcizen. Digitální klíč půjde jednoduše zablokovat, jako se to dnes praktikuje u bankovních karet. Podle autorů jde o velmi bezpečnou technologii. Uvedení na trh Frauenhofer plánuje v blízké době, zbývá prý doladit odlišnosti jednotlivých operačních systémů.

Poradí při nákupech  

Už dnes je možné u některých bank používat mobilní telefon k placení v obchodech místo kreditní karty. Vývojáři koncernu IBM v izraelské Haifě počítají s tím, že v budoucnu se možnosti mobilů rozrostou ještě o praktického rádce, kterému bude stačit snímek zboží z regálu a porovná je podle různých kritérií.

Foto: ČTK

Mobil zvládne zjistit informace o potravinách, stačí je vyfotit.

"Abyste poznali, které potraviny jsou třeba nejméně kalorické, musíte vzít do ruky všechny krabice. S tímhle je stačí vyfotit, pak zmáčknout jedno tlačítko a víte to," popsal vedoucí výzkumného týmu IBM Amnoa Ribak novinářům fungování aplikace, která podle něj půjde stejně tak použít při nákupu elektroniky, když bude někdo chtít zohlednit například výdrž baterie.

Aplikace podle Ribaka využívá informací o produktech uložených v cloudu i z jiných zdrojů a v první fázi má fungovat jako pomocník, kterého budou nabízet obchody zákazníkům. Právě s jedním britským řetězcem na jejím vývoji haifská laboratoř IBM spolupracuje. "Druhým krokem by pak měla být univerzální aplikace," dodal.

Telefon jako nedobytná pevnost

Stejně jako omezování kalorií ve stravě je pro zdraví blahodárné i snižování stresu. K tomuto účelu společnost Deutsche Telekom přichystala aplikaci nazvanou Stresový manažer. Ta z hlasu uživatele pozná, v jakém vnitřním napětí se nachází, a navrhne mu možnosti, jak se ho zbavit.

Foto: ČTK/AP

Kancléřka Angela Merkelová s novým telefonem, který je údajně zcela zabezpečený před napadením hackery.

Tuto aplikaci si zanedlouho bude moci do svého telefonu stáhnout také německá kancléřka Angela Merkelová a její ministři. Berlínská vláda totiž uzavřela kontrakt na dodávku přístrojů BlackBerry 10 vybavených bezpečnostním systémem SecuSuite od německé firmy Secusmart. Podle výrobce jde o vůbec první kompletně zabezpečený chytrý mobilní telefon před jakýmkoli napadením a odposlechem zvenčí.

Zajímavé novinky z veletrhu CeBIT

CeBIT nejsou jen inovace pro mobilní telekomunikaci. Velkým lákadlem byly také 3D tiskárny, které do Hannoveru přivezlo hned několik firem. Jedna z nich Edelstall představuje podle zakladatele Richarda Ferrara Rivery první takové zařízení, které je možné koupit už sestavené a hned ho začít používat. Kdo si touží doma tisknout plastové hračky, ozdoby nebo náhradní součástky, si musí ale připravit 2200 eur (56 000 Kč).

Velké pozornosti se rovněž těší zařízení, které umožňuje ovládat počítač jen očima. Mrkat místo klikání budou moci uživatelé od podzimu, kdy se švédský výrobce Tobii chystá uvést produkt na celoevropský trh.

Citlivé senzory našly uplatnění také v na první pohled obyčejném křesle vyvinutém v institutu Frauenhofer. To ale dokáže měřit tepovou frekvenci, krevní tlak nebo hmotnost sedící osoby, a může tak monitorovat její zdravotní stav. Nasbírané údaje se prostřednictvím integrovaného tabletu přenášejí na televizní obrazovku, kde dotyčný vidí, zda si může dál vysedávat, nebo by se měl raději hýbat. Ani v takovém případě ale nemusí křeslo opustit a může si zaveslovat simulátory vestavěnými do sedačky.

To, kam se člověk v místnosti pohybuje, zase sleduje inteligentní podlaha Future-Shape, která díky 32 čidlům na každý metr čtvereční rozpozná i to, zda na ní stojí, sedí nebo leží. Její uplatnění se tak nabízí například ve zdravotnictví, kde by mohla přivolat pomoc při upadnutí nemohoucího pacienta. Usnadnit má i fungování domácnosti. Pokud se někdo rozhodne odejít z místnosti, může dát pokyn dveřím, aby se otevřely, a ještě vypne světlo a topení.

Šifrování zpráv či hovorů z něj zajišťuje speciální vyjmutelná mikrokarta, díky níž se cena jednoho takového telefonu pohybuje okolo 2500 eur (64 000 Kč). Při dnešním zahajovacím kolečku po výstavišti si Merkelová jeho ovládání i vyzkoušela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám