Hlavní obsah

Britská O2 poskytovala webům čísla zákazníků

Novinky, mif, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Mobilní operátor O2 čelí ve Velké Británii obvinění kvůli nedostatečné ochraně soukromí svých uživatelů, uvedla televize SkyNews. Pokud klient navštíví jakoukoliv webovou stránku ze svého mobilu, jeho telefonní číslo a další údaje získá provozovatel navštíveného webu. Čeští operátoři se dušují, že podobné praktiky neprovádějí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Na navštívené stránce se v záhlaví objeví nejen použitý internetový prohlížeč, typ mobilního telefonu, jaké jazyky mobilní přístroj akceptuje, ale zveřejněno je i telefonní číslo, ze kterého se připojil. Toho by mohli zneužít lidé rozesílající nevyžádané reklamní nabídky.

Problémy s ochranou osobních dat prostřednictvím mobilní 3G sítě odhalil londýnský programátor Lewis Peckover. Podle mnohých expertů jde o jasné porušení zabezpečení dat. I proto své poznatky Peckover předal úřadu komisaře pro informace, který začal bezprostředně situaci s O2 řešit.

„Když lidé navštěvují webové stránky ze svého mobilu, neočekávají, že jejich čísla budou na této stránce k dispozici. Nyní jednáme s O2 ohledně jejich povinnosti ochrany dat, a abychom lépe porozuměli tomu, co se stalo, než začneme jednat," uvedl v prohlášení úřad komisaře pro informace.

Poté, co o kauze informovala televize SkyNews, se na O2 snesla na sociálních sítích vlna kritiky. „Podáme stížnost. Jasně že je to porušení ochrany dat,“ uvedl na Twitteru Niall Rogers. Zástupci O2 však zákazníky uklidňují, že bezpečnost osobních dat pro ně vždy byla prioritou.

V Británii se skandál týká pouze sítě O2, ostatní operátoři osobní údaje takovýmto způsobem provozovatelům internetových stránek neposkytují.

V Česku problémy nehrozí, tvrdí operátoři 

Podle tuzemských operátorů se čeští zákazníci nemusí o své osobní údaje bát. „Telefonica neposílá žádná čísla svých zákazníků provozovatelům webových stránek. Takováto aktivita by byla i v rozporu s českými zákony,“ uvedla pro Novinky.cz Blanka Vokounová z české pobočky O2.

„Naši zákazníci rozhodně nejsou provozovateli webových stránek tímto způsobem monitorováni. Případné detailnější informace o datovém provozu účastníků jsou vydávány pouze oprávněným úřadům, např. Policii ČR a to dle striktního postupu v souladu se zákony ČR,“ doplnila Vokounová.

To samé tvrdí také mluvčí Vodafonu Miroslav Čepický a mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová. „Můžeme české zákazníky uklidnit, při surfování v mobilu není telefonní číslo využíváno ani žádným způsobem dále poskytováno,“ řekla Novinkám Kemrová.

Špionský software obsahují milióny telefonů

Skandály kvůli nedostatečné ochraně osobních dat v mobilních zařízeních nejsou v poslední době ničím výjimečným. Na konci loňského roku objevil mobilní vývojář Trevor Eckhart software Carrier IQ, který funguje v podstatě jako špión – zachytí to, co se v telefonu napíše, ještě než to uvidí uživatel na obrazovce. Zjišťuje místo, kde se uživatel nachází. Zachytí dokonce i text psaný pod ochranou protokolu SSL.

Podrobnou analýzou zjistil, že tento program se vyskytuje výhradně na přístrojích, které operátoři „vylepšují“ svými aplikacemi (tzv. brandovaný přístroj). Výrobce se na svých internetových stránkách chlubí, že program je používán na více než 140 miliónech přístrojů. [celá zpráva]

Loni v létě zase musela čelit skandálu se špehováním uživatelů společnost Apple, když se ukázalo, iPady a iPhony uchovávají detailní informace o pohybu uživatele. Tehdy se však data z přístrojů nikam neodesílala a Apple k nim neměl přístup. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám