Hlavní obsah

Jak zlepšit mobilní signál doma i na chalupě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Vodafone od července spustila zajímavou službu Vlastní 3G zóna. V podstatě se jedná o unikátní zařízení, které bude šířit mobilní signál 3G na špatně pokrytých místech, například uvnitř budov. Takzvané malé mobilní buňky žádný jiný z tuzemských operátorů zatím nenabízí.

Článek

Zařízení společnosti Alcatel-Lucent, které prostřednictvím pevného vysokorychlostního připojení k internetu dokáže vytvořit lokální 3G síť až pro 16 mobilních telefonů, si budou moci pořídit všichni tarifní zákazníci operátora. Využití potřebných frekvencí povolil ČTÚ.

"Existují a vždy budou existovat místa, kam signál jakékoli mobilní sítě jen stěží dosáhne. Ať už jde o sklepní prostory, suterénní garážové plochy, nitra železobetonových budov nebo jiná extrémní horská místa, kde zákazník potřebuje dočasně nebo natrvalo zprovoznit či zesílit signál mobilní sítě. Proto přinášíme na český trh unikátní řešení, díky kterému si může kdokoli do pár minut vytvořit svou vlastní privátní 3G zónu," uvedl ředitel marketingu pro firmy David Duroň.

Cena mobilní buňky je 3377 korun, s dotací se zákazníci dostanou až na jednu korunu. Technologii si mohou 30 dní bezplatně vyzkoušet. Za volání a datové přenosy pak uživatelé platí podle běžného tarifu. Stejnou technologii mohou využívat zákazníci například ve Velké Británii, kde se ročně prodá okolo 140 000 zařízení.

Nad zavedením podobné služby uvažuje i Telefónika O2. „Uvedené zařízení je jednou z několika možností dokrývání signálu. V rámci skupiny Telefónica zhruba půl roku probíhají analýzy všech těchto technických variant, včetně zhodnocení návratnosti této investice. Následně se rozhodneme, jaké řešení by bylo optimální pro naše zákazníky, v naší síti,“ řekla Novinkám mediální zástupkyně Telefóniky O2 Blanka Vokounová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám