Hlavní obsah

Rychlý 3G internet chytá už téměř polovina Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mobilní operátoři se pokrytím rychlé sítě 3G přiblížili polovině tuzemské populace. Nejlépe je na tom Vodafone se 48 procenty, T-Mobile má 45 procent a Telefónica aktuálně pokrývá 43 procent obyvatel. Vyplývá to z informací firem.

Foto: Profimedia.cz

Chytrý telefon. Ilustrační foto

Článek

T-Mobile v dubnu překonal hranici sto pokrytých měst. Nyní nabízí signál rychlé datové sítě ve 114 větších městech a 292 obcích. "Nově se tak na nejrychlejší datové připojení mohou těšit třeba obyvatelé Vrchlabí, Trutnova, Chomutova, Uherského Hradiště, Jičína na východě Čech nebo Nového Jičína na Moravě," uvedla mluvčí Martina Kemrová.

Telefónica podle neoficiálních informací pokryje v nejbližších dvou měsících 90 měst a obcí. Částečně signál rozšíří vlastními vysílači a rozšiřovat bude i sdílené vysílače s T-Mobilem na základě smlouvy uzavřené na začátku roku.

Vodafone nyní podle Adély Konopkové z tiskového oddělení pokrývá celkem 221 obcí. Do konce srpna bude moci vysokorychlostní internet Vodafonu využívat 60 procent populace.

Mobilní sítě 3G, neboli UMTS umožňují připojení k internetu o teoretické rychlosti až 21 Mbit/s. Skutečně naměřené průměrné rychlosti se pohybují zhruba na desetině této hodnoty.

Cena hraje prim

Kromě pokrytí je samozřejmě důležitým faktorem také paušální cena. Největší tuzemský operátor Telefónica O2 nabízí měsíční internetové připojení za 150 Kč, přičemž FUP je 150 MB. Pokud by tento limit nedostačoval, nabízí operátor také variantu s 500 MB FUP. Ta vyjde na 300 Kč.

Zakoupit je u O2 možné také tarif na jeden den nebo týden. 24hodinové připojení stojí 30 Kč (30 MB FUP). Za sedmidenní přístup k internetu pak uživatelé zaplatí 40 Kč (150 MB FUP), respektive 75 Kč (300 MB FUP).

T-Mobile nabízí u svých měsíčních tarifů rozdílné limity FUP. Konkrétně 100 MB, 300 MB a 1 GB, za které zákazníci zaplatí 139 Kč, 239 Kč a 499 Kč. 24hodinový tarif je nabízen s FUP 10 MB za 24 korun – limit je v tomto případě dvakrát větší než u Vodafonu, ale pořád o dvě třetiny nižší než u O2. Pro Twist je u T-Mobilu možné zakoupit tarif s FUP 25 MB za 39 Kč.

Dražší měsíční tarif nabízí Vodafone. Za variantu s FUP 150 MB zaplatí uživatelé 177 Kč, s FUP 600 MB pak 315 Kč. Za 24hodinnový tarif si operátor naúčtuje 17 Kč, FUP je v tomto případě ale pouhých 5 MB.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám