Hlavní obsah

Utrácet za nové grafiky není potřeba. Extrémně věrnou podívanou nabídnou i staré karty

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z největších lákadel nových grafických karet byla podpora technologie ray tracing, která slibuje extrémně věrnou grafiku v počítačových hrách. Nyní si tuto vychytávku budou moci užít i majitelé starších grafik, nebudou tedy muset utrácet za novější modely.

Foto: archív výrobce

Technologii ray tracing bude možné využívat i na starších kartách, které nemají RT jádra. (Ilustrační foto)

Článek

Doposud technologii ray tracing nabízely pouze karty, které měly písmenka RTX v názvu. Tato zkratka označovala totiž přítomnost tzv. RT jader (ray tracing cores). Ta dovolují vypočítat přesné stíny odrazy a lomy světla podle konkrétních materiálů a samotné scény.

Společnost Nvidia ale již příští měsíc vydá nové ovladače, díky kterým stejnou technologii budou moci využívat také starší grafiky postavené na architekturách Pascal a Turing, které mají označení GTX. Majitelé zhruba dva roky starých modelů tak nemusí kvůli věrnější grafice utrácet peníze za novější modely.

Díky novému ovladači totiž starší karty budou pro výpočet ray tracingových efektů využívat jádra určená pro shadery. Výkon hry samozřejmě nebude tak dobrý jako v případě novějších karet, ale i tak bude možné věrnější vykreslování stínů používat.

Jedinou podmínkou je vlastnit kartu GeForce GTX 1060 6GB, nebo nějaký vyšší model.

Dechberoucí podívaná

Jak jsme si ukázali už v dřívějším článku, děj konkrétního titulu dokáže nabrat úplně jinou atmosféru, když v krvelačné vřavě vidíte lehce se pohupující vlnky v protékající řece nebo zahlédnete sebe samotného s puškou v ruce v odrazu okna. I pouhá rozsvícená lampička dovede vdechnout díky realističtějšímu vykreslení stínů hororový nádech prakticky jakékoliv místnosti.

Reálné ukázky her se zapnutým ray tracingem si můžete prohlédnout níže. V některých nechybí ani porovnání, jak konkrétní scéna vypadá s vypnutými efekty.

Ukázka ze hry Battlefield V

RTX - Metro Exodus

RTX - Atomic Heart

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám