Hlavní obsah

Ze stísněných tunelů do otevřeného Ruska ve hře Metro Exodus

Novinky, David Ryneš

Po strastích s přesunem z Ukrajiny na Maltu v roce 2014 se vývojáři z 4A Games konečně usadili a začali za mnohem lepších podmínek pracovat na pokračování úspěšné série Metro, která se opírá o stejnojmennou knižní sérii autora Dmitrije Glukovského. S nejnovějším dílem ale Arťom opouští tunely moskevského metra a vydává se na cestu po otevřené a velice nebezpečné zemi – matičce Rusi.

Upoutávka na hru Metro ExodusVideo: Deep Silver

 
Článek

Protagonistou zůstává Arťom. Tichý společník, který stále sní o životě mimo tunely moskevského metra. Nové Metro, tentokrát s podtitulem Exodus, se inspiruje knihou Metro 2035 a odehrává se tak dva roky po prvním dílu – Metro 2033. Jádro hry však zůstává stejné. Osobní příběh z pohledu vlastních očí, který ukazuje, že ne všechny volby, a hlavně postavy, jsou takové, jak se na první pohled zdá.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Metro Exodus

Po krátkém úvodu, který se ještě odehrává v úzkých prostorech metra, Arťom se svou ženou Annou nachází lokomotivu a zjišťuje, že za hranicemi Moskvy je doopravdy život, ačkoliv jim celou dobu tvrdili pravý opak. Válka venku totiž zdatně pokračuje a lidé dokážou žít v oblastech, které měly být původně zdevastovány radiací.

Přesun do otevřeného prostranství si vyloženě říkal o mírnou změnu hratelnosti. Vývojáři se však nenechali zlákat moderní dobou obřích otevřených světů, které přetékají otazníky na mapě a různými sběratelskými předměty. Ačkoliv je nový díl mnohem rozsáhlejší, tak stále nabízí stejnou lineární hratelnost. Arťom tak může kolikrát sejít z cesty, kdy má sehnat palivo či předměty pro opravení vlaku zvaného Aurora. Pokud se tak ale rozhodne, tak většinou najde buďto hromadu materiálů pro vylepšení výbavy, či tvorbu předmětů.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Metro Exodus

Oproti původním dílu je notně vylepšen systém plížení a omračování protivníků. Arťoma totiž nikdo vyloženě nenutí zabíjet vše, co se pohne. Samozřejmě kromě mutantů. Velkou roli hraje, zdali hráč prozkoumává terén přes den, či v noci. Zatímco v noci jsou mutanti mnohem aktivnější a občasné nabíjení ruční baterky dodává atmosféře ten správný říz, tak přes den jsou naopak mnohem čilejší protivníci lidští.

Arťom s výpravou potká zase různé fanatické kulty, pravicové extremisty, a hlavně hromadu zmutovaných bestií. Hra opět nabízí různé neviditelné morální volby, které v některých situacích zase nedávají smysl, stejně jako v předchozích dílech. Kde minule konec ovlivnilo to, zdali hráč zahraje na kytaru, tak zde ho dokáže ovlivnit, jestli přicházíte k vybraným civilistům se zbraní v ruce, či nikoliv. Jelikož se opět oba konce hry drasticky liší, tak by vývojáři měli zapracovat na tom, jak tyto volby více zvýraznit.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Metro Exodus

Jelikož je Arťom celkem zdatný kutil, tak mu zbraně slouží jako stavebnice Merkur. Není tak problém si složit dvouhlavňovou pistoli, která má ničivost brokovnice. Co pak takový samopal kalašnikov, který v jeden moment Arťom používá jako devastující samopal s obřím bubnem plným nábojů, načež v odlišné situaci jej přestaví na pušku, která se postará o protivníky na střední až velkou vzdálenost. Se zbraněmi si lze opravdu královsky vyhrát. Od výměny pažeb, hlavní a zásobníků až po různá hledí a doplňky, jako jsou zaměřovače.

Nechybí samozřejmě tvorba lékárniček, nábojů, filtrů atd. Vyrábět předměty lze buďto díky batohu, který Arťom s sebou všude tahá, nebo v rozšířenější verzi u ponku. Ponk se nachází u Aurory a v útočištích. Arťom si umí věci nejen vyrábět, ale také je vylepšovat. Po nalezení příslušných předmětů si lze vylepšit vestu, plynovou masku apod.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Metro Exodus

Technicky na tom nové Metro také není špatně. Je nutno říct, že Exodus je oproti původním verzím 2033 a Last Light mnohem vyladěnější, a ačkoliv i zde lze narazit na nějaké chyby, tak rozhodně ne tak často, jako v předchozích dílech. Po grafické stránce si dali tvůrci opět záležet na perfektně zpracovaném prostředí. Trochu větší péči by si určitě zasloužily postavy. Na nich je totiž hodně poznat, že vývojáři nepoužili žádnou z technologií pro snímání obličejů, a proto působí moc uměle.

Na osobních počítačích ale hra opět vypadá nejlépe. Ať už díky použití starší, ale stále skvěle vypadající technologie Hairworks, která dodává perfektní vzhled srsti zmutované verbeže, tak i kvůli implementaci nejnovější technologie zvané ray-tracing. Ta zde sice neukazuje tolik proklamované odlesky, ale zato dodává perfektní hloubku všem interiérům díky skvělému zpracování stínů.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Metro Exodus

Vývojářům z 4A Games se opět podařilo přijít s čistě příběhovou hrou, která není zatížena hromadou výplňového obsahu, co hráče po několika hodinách utluče. Arťomova cesta opět baví, jen je škoda, že i zde je stále němý. Oproti předchozím dílům navíc Exodus ztratil na atmosféře, kdy otevřené a slunkem prosvícené prostranství nenabízí ten zapamatovatelný klaustrofobní pocit. Na druhou stranu hra exceluje ve vyladěnější hratelnosti a opět skvěle vypadá.

Metro Exodus vyšlo pro osobní počítače a herní konzole PlayStation 4 a Xbox One. Hra obsahuje českou lokalizaci formou textů a titulků.

HODNOCENÍ: 8/10

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám