Hlavní obsah

Závodění po celý rok. Forza Horizon 4 klade větší důraz na on-line hraní

Novinky, David Ryneš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vývojáři z Playground Games to přestávají mít lehké. Co díl ze závodní série Forza Horizon, to úspěch. Tento úspěch se jim podařilo zopakovat třikrát a nyní to zkoušejí počtvrté. Je zde však vidět, že třetí díl nastavil laťku hodně vysoko.

Upoutávka na hru Forza Horizon 4Video: Playground Games

 
Článek

Úvodní minuty hráče přivítají ve Skotsku. Po Austrálii z trojky je to příjemná změna a svými vesničkami a hrady velmi působivá podívaná. Hned na začátku se hráči představí největší novinka letošního dílu, a tím jsou všechna roční období. Doteď byl Horizon hlavně o závodním řádění během léta. Zimní a jiná zasazení si hráči užívali až v dodatečných přídavcích.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Forza Horizon 4

V letošní Forze se hráč stane kaskadérem, tedy aspoň v příběhových kapitolách. A jako kaskadér musí plnit úkoly režiséra, aby ten měl dobré záběry. Hráči se tak dočkají například zpomalených skoků přes vznášedlo.

Kromě ročních období a odlišného pojetí příběhu se jinak čtvrtý Horizon moc od svých předchůdců neliší. Opět nabízí perfektní hratelnost, která nepůsobí ani jako přehnaná arkáda jako Need for Speed, ale ani jako simulace typu Project Cars či Forza Motorsport.

Forza 4Video: Microsoft E3

Ostatně i hráči, kteří by upřednostnili větší důraz na reálnou simulaci, si přijdou na své. Auta si lze různě upravovat, a to nejen součástkami, ale i jednotlivým laděním. Samozřejmě nechybí široká škála možností, jak si vůz upravit i po estetické stránce.

Nechybí ani získávání různých schopností. Nyní však tyto schopnosti nejsou globálně na všechna auta, ale každé z aut má své vlastní schopnosti, případně výhody. K tomu si hráči pořizují usedlosti, které jim rozšíří nabídku různých vylepšení.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Forza Horizon 4

Vývojáři rozhodně více tlačí on-line hraní a pojímají čtvrtý Horizon spíše jako službu. Roční období jsou spojená s různými kooperačními událostmi a i mimo ně je zde hromada časově omezených událostí, za jejichž participaci jsou hráči odměněni speciální měnou.

Mimo větší důraz na on-line složku je zde i přidaná možnost upravovat si svého řidiče. Toho si hráči vytvoří k obrazu svému pomocí hromady předmětů, které lze ve hře získat. Od oblečení po doplňky, jako jsou náramky, umělé kníry až samozřejmě po různé tanečky a gesta. Kvůli tomu přibylo do hry další tzv. kolo štěstí, kde si hráč vytočí nejen virtuální peníze, auta, ale právě i tyto předměty na řidiče.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Forza Horizon 4

Bohužel i tato novinka zpomaluje hráčův postup od získávání mnohem více vytoužené virtuální měny a nových aut. V tomto směru totiž čtvrtý Horizon působí mnohem pomaleji a je hlavně pro hráče, kteří ve hře budou trávit desítky hodin než pro ty, kteří si jednou za čas po večeru odjezdí pár závodů.

Podobně neslavně působí i slibované alternace tratí během změny ročního období. Ačkoli roční období a počasí mění chování aut, jak by se dalo čekat, tak většina závodních tratí zůstává stejná.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Forza Horizon 4

Kde lze čtvrtý Horizon znovu pochválit, je na poli technickém. Titul opět zní a vypadá naprosto perfektně, a to i na klasické verzi Xbox One. Samozřejmě na jeho silnější variantě Xbox One X vypadá mnohem lépe a hráči si zde titul mohou užít ve 4K rozlišení při stabilních 30 snímcích za vteřinu.

Co se týká verze pro osobní počítače, tak ta má mnohem lepší optimalizaci než předchozí díl a šlape dobře i na průměrných sestavách. Samozřejmě nechybí výborný foto režim, kdy hráč zmrazí čas, aby si našteloval virtuální fotoaparát a zachytil parádní snímek.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Forza Horizon 4

V rámci celku je ale čtvrtý Horizon opět jednou z nejzábavnějších závodních her dnešní doby. Bohužel se vývoj novinek zpomalil a třetím dílem si vývojáři nastavili až moc vysokou laťku, kterou nejen oni budou mít problém přeskočit.

Forza Horizon 4 vyšlo pro osobní počítače a herní konzoli Xbox One.

HODNOCENÍ: 8/10

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám