Hlavní obsah

Zákeřný virus se zaměřuje na hráče počítačových her

Novinky, chm

Na pozoru by se měli mít v posledních dnech hráči počítačových her. Právě na ně se zaměřuje nový škodlivý kód zvaný Joao, který odhalili bezpečnostní experti z antivirové společnosti Eset. Tento záškodník je velmi nebezpečný, neboť dokáže do počítače následně stáhnout jakoukoli další hrozbu. Útočníci tak nad napadeným strojem mohou zcela převzít kontrolu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Joao se šíří prostřednictvím her stahovaných z neoficiálních internetových obchodů.

„K jeho šíření útočníci zneužili několik her typu MMORPG, jež modifikovali přidáním trojan downloaderu pro stahování dalšího malwaru,“ vysvětlil Václav Zubr, bezpečnostní expert společnosti Eset.

Podle něj útočníci zneužili hned několik her, za jejichž vývojem stojí společnost Aeria Games. „Pozměněné verze potom podstrčili návštěvníkům neoficiálních herních webů,“ uvedl bezpečnostní expert.

Infikovány mohou být i další hry

Sluší se nicméně podotknout, že hrozba se nemusí týkat pouze titulů od studia Aeria Games. Stejným způsobem mohli počítačoví piráti zneužít také další hry, které pocházejí od konkurenčních vývojářů.

„Infikované počítače odesílaly na řídící server útočníků informace o nakaženém počítači a stahovaly další škodlivé komponenty jako software pro DDoS útok a kód pro špehování své oběti,“ konstatoval Zubr.

Zároveň zdůraznil, že uživatelé neměli moc šancí poznat, že je jejich stroj infikován. „Modifikované hry fungují tak, jak mají. Když se uživatel rozhodne stáhnout si takto upravenou hru, nic nebude nasvědčovat tomu, že je něco v nepořádku. Hráči bez spolehlivého bezpečnostního softwaru si takto nakazí své zařízení,“ podotkl expert.

Jak poznat zavirovaný počítač?

V současnosti mohou oběti nezvaného návštěvníka Joao v počítači poměrně jednoduše nalézt. Stačí dát vyhledat soubor mskdbe.dll, což je knihovna tohoto škodlivého kódu. Pokud je daný soubor v počítači obsažen, je potřeba jej odvirovat.

„Útočníci však mohou tento soubor kdykoli přejmenovat, a proto by měli hráči infekci vyhledat prostřednictvím bezpečnostních programů,“ poradil Zubr.

Tipy pro hráče, jak mají chránit svá zařízení:

:: Vždy, když to je možné, upřednostňujte oficiální zdroje.

:: Aktualizujte si hry.

:: I během hraní používejte spolehlivé a aktualizované bezpečnostní řešení s cloudovou ochranou. Některá z těchto řešení nabízí hráčům speciální herní mód.

:: Na fórech pro hráče buďte obezřetní. Útočníci se mohou vydávat za zdatné hráče, kteří chtějí pomoci těm méně zkušeným. Rozhodně proto nikomu nesdělujte své přihlašovací údaje hry.

:: Po ukončení používání služeb, jakými jsou například Steam nebo Origin, se z této služby odhlaste.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám