Hlavní obsah

Počítač má lepší intuici než člověk, porazil světového šampióna deskové hry go

Novinky, mif

O tom, jak jsou moderní počítačové systémy sofistikované, jasně svědčí středeční klání v deskové hře go. Program zvaný AlphaGo totiž vůbec poprvé v historii porazil světového šampióna v této starodávné asijské deskové hře, která staví na intuici.

Foto: News1, Reuters

Ve středu počítač poprvé porazil světového šampióna deskové hry go.

Článek

AlphaGo se na zápas důkladně připravoval. Už loni se totiž rozcvičoval na lehčím soupeři. Pětkrát za sebou porazil čtyřiatřicetiletého Číňana Fan Chueje, který žije ve Francii. Ten byl přitom považován za jednoho z nejlepších hráčů v Evropě. Studie tahů a algoritmů byla přitom zveřejněna až letos v lednu.  [celá zpráva]

Světový šampión I Se-dol z Jižní Koreje, který se se strojem utkal ve středu, je ale údajně úplně jiný kalibr. Přesto se ho podařilo počítači po třech a půl hodině porazit. I Se-dol musel první partii vzdát a uznat, že už porážku neodvrátí, uvedla agentura AFP.

Foto: News1, Reuters

Ve středu počítač poprvé porazil světového šampiona deskové hry go

V šachových partiích jsou počítačové programy schopné porazit elitní hráče už od konce minulého století. Ve hře go měli ale doposud jednoznačnou převahu lidé. A to především kvůli tomu, že tato starodávná asijská desková hra obsahuje příliš mnoho kombinací, aby je mohl kdokoliv – klidně i stroj – v nějakém krátkém čase spočítat.

Hráči tedy celou partii ovládají především intuicí. AlphaGo nyní ukázal, že ani počítače v tomto ohledu nezůstávají pozadu.

I Se-dol neměří síly s programem AlphaGo rozhodně naposledy. Partie budou oba protivníci sehrávat až do úterý 15. března. Tehdy se rozhodne o definitivním vítězi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám