Hlavní obsah

XCOM 2 je větší, lepší a po čertech zábavnější

Novinky, David Ryneš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když jsme měli minulý rok šanci zúčastnit se prezentace nového XCOM, neváhali jsme ani vteřinu. Tato vzkříšená série, která se znovu postavila na nohy, dala zabrat nejednomu hráči a nyní se vrací s vyšším rozpočtem, větší variabilitou a opět pořádnou dávkou zábavnosti kombinované s frustrací.

Upoutávka na hru XCOM 2Video: Firaxis Games

 
Článek

V novém XCOM se hráči opět ujímají role komandéra, který musí odvrátit již proběhlou invazi mimozemšťanů. Ti totiž vyhráli nad lidstvem a i přes veškerou propagandu, podle níž je vše v pořádku a lidé z jejich přítomnosti těží, to není úplně pravda.

Hráč, tedy komandér, usedá do velicí pozice odboje proti mimozemšťanům a k tomu nyní disponuje vzdušnou základnou zvanou Avenger. Ta je původně mimozemskou lodí, kterou nyní obstarává doktorka Shenová – dcera Raymonda Shena z předešlého dílu.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry XCOM 2

Základnu hráč musí opět rozšiřovat o nová oddělení, aby získal nové technologie, mohl rekrutovat více vojáků či navazovat kontakt s dalšími členy odboje v ostatních regionech ve světě. To vše jde ruku v ruce se získáváním předmětů při soubojích s mimozemšťany a jejich podporovateli ze společnosti ADVENT.

Průběh jednotlivých misí je řešen opět tahově. Nejdříve je na tahu hráč a poté umělá inteligence v roli mimozemšťanů. Většinu misí začíná hráč ve skrytém režimu, kdy o něm nepřátelé netuší. To mu dává možnost správně si rozložit jednotlivé vojáky a při útoku co nejvíce zranit nepřítele.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry XCOM 2

Vojáky si lze nyní pořádně přizpůsobit. Podle jejich hodnosti se jim pak nabízejí různá vylepšení, jako jsou nové účesy, tetování, vzhled zbroje nebo šátky přes obličej. Možností je zde doopravdy mnoho a do války s mimozemšťany se má jít vždy stylově.

S hodností se samozřejmě posouvá specializace jednotlivých členů jednotky. Nově tak někteří vojáci mohou povýšit na hodnost, kde získají meč. Ano, meč! Pokud by si však někdo myslel, že s ním se voják trefí na sto procent, tak je na omylu. I zde může voják minout a přesně v tenhle moment se vyplatí dát si chvíli pauzu.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry XCOM 2

Co nás nejvíce ale potěšilo, je různorodost prostředí. To už nepůsobí tak recyklovaným dojmem jako v předchozí verzi. Zároveň je i mnohem více zničitelné, a tak není problém připravit protivníky o jejich obranu.

Technické zpracování nevypadá vůbec zle. Ubralo se na stylizaci, kterou měl původní díl, a obzvlášť detailní je prostředí. Nejlépe však opět vypadají mimozemšťané, kteří mají nyní mnohem více typů, než tomu bylo v předešlém díle.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry XCOM 2

Bohužel však stále zůstává problémová kamera, občas se nespustí animace a hru trápí i delší nahrávací časy. Jsou to však maličkosti ve srovnání s tím, jak zábavný titul je.

Druhý XCOM se tak vrátil vylepšený a je vidět, že vývojáři ze studia Firaxis vsadili na jistotu. Původní sérii pořádně rozšířili a přichystali desítky hodin zábavy.

XCOM 2 vyšel pro osobní počítače s operačním systémem Windows, OSX i Linux.

HODNOCENÍ: 9/10

.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám