Hlavní obsah

Zkáza New Yorku na vlastní kůži. První dojmy z Tom Clancy’s The Division

Novinky, David Ryneš

Titul Tom Clancy’s The Division to neměl vůbec lehké. Jeho oznámení v roce 2013 sklidilo obrovské ovace díky dechberoucímu zpracování, ale poté se po něm slehla zem. Jelikož se po třech letech konečně blíží vydání plné verze, která odkazuje na romány slavného spisovatele Toma Clancyho, mohli jsme titul vyzkoušet na vlastní kůži v uzavřené betě. A zde jsou naše dojmy.

Ukázka ze hry Tom Clancy's The DivisionVideo: Massive Entertainment

 
Článek

Jsou Vánoce a v celém světě panuje skvělá nálada. Najednou na černý pátek se však objeví pravé neštovice, které se šíří skrze bankovky a proletí několika státy v Americe. Ty během pěti dnů okamžitě zkolabují. První pokus o záchranu selhal, a tak se musí spustit vládní projekt Divize, který vyšle hromadu agentů do virem kontaminovaných zón, aby se postarali o pořádek, pomáhali civilistům a zneškodnili gangy zločinců, které se začaly hojně uskupovat.

Foto: David Ryneš, Novinky

Pocit chaosu po epidemii je vidět na každém kroku

Protože se hra honosí na začátku jménem již zesnulého spisovatele Toma Clancyho, ve hře se nenacházejí žádní mimozemšťani a hra se tak více soustředí na detailní popis zbraní, vojenských operací apod.

Vítejte v Divizi

V The Division se hráči ujímají role agentů Divize, kteří možná žijí naprosto normální životy, ale jsou speciálně trénovaní pro krizové situace. V beta verzi jsme se tak ujali agenta na již čtvrté úrovni, který přilétá spolu s agentkou Faye Lau do kempu Hudson. Ta nám dala za úkol obnovit základnu, postupně jí vylepšit a díky tomu tak pomoci postavit Mekku kultury – New York – zpět na nohy.

Foto: David Ryneš, Novinky

Z bývalé pošty se nyní stala provizorní základna

Se základní výbavou agenta se tak vydáváme z kempu na základnu a po cestě pomáháme civilistům při několika konfliktech s gangy. Po chvilce se však konečně dostáváme k základně, kde zuří tuhý souboj místní milice proti dalším členům gangu. Těm pomáháme s tímto problémem a přicházíme na operační základnu.

V ní se hráč dozvídá, že je rozdělena na tři křídla – zdravotnické, bezpečnostní a technické. Pro obnovení zdravotnického křídla tak dostáváme úkol osvobodit doktorku Jessiku Kandel, která je držena s ostatními rukojmími ve slavné hale Madison Square Garden. Ta se nachází kousek od základny a vyrážíme jí na pomoc. Po splnění této mise, která je zakončena tuhým soubojem na střeše se šéfem nepřátelského gangu, tak odemykáme zdravotnické křídlo.

Střílení s RPG prvky

Na co dávají švédští vývojáři ze studia Massive Entertainment největší důraz, je RPG systém, který hra nabízí. Hráč tak plněním úkolů prozkoumávání prostředí, sbíráním předmětů či zabíjením nepřátel získává zkušenosti. Ty ho posouvají na další úroveň a postupně mu odemykají jednotlivé speciální schopnosti, které musí pro své přežití používat.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výpis jednotlivých statistik jen podtrhuje snahu vývojářů o hlubší RPG systém

V beta verzi jsme si tak mohli vyzkoušet léčicí zařízení, štít, přilnavou bombu a tzv. pulse, který označí všechny nepřátele v okolí a na krátkou dobu zvýší sílu právě proti označeným nepřátelům. Postupným vylepšováním jednotlivých křídel na základně se hráčům ještě odemykají tzv. módy, které mění účinky těchto vylepšení.

Například u léčicího zařízení je možnost zapnout mód, díky němuž tato schopnost dokáže zvednout zpět na nohy spoluhráče, který obdržel velké množství poškození, bez tohoto módu by se k němu musel hráč dostat blízko a pomoci mu ručně. Takto nemusí tolik riskovat a může mu pomoci na dálku.

Do souboje jen s pořádnou výzbrojí

Jelikož se tedy The Division profiluje spíše jako střílečka s RPG prvky, nesmí chybět ani vylepšování zbraní a výzbroje či rovnou nacházení toho nejlepšího, co zdejší svět nabízí. Nebyla by to hra na základě románu Toma Clancyho, kdyby nekladla důraz na taktizování, a tak i zde lze přebíhat z jednoho krytu do druhého.

Stejně jako je tomu v jiných on-line akcích, i zde jsou předměty označeny několika stupni kvality. Ty jsou tradičně rozlišovány barevně, a to od základního bílého označení po lepší zelenou, skvělou modrou, super fialovou a legendární žlutou.

Foto: David Ryneš, Novinky

Zbraně lze různě vylepšovat

Tyto předměty hráč získává ve zdejším světě jako odměnu za plnění úkolů od protivníků či z ukrytých tašek, batohů a beden. Všechno lze však také vylepšovat, a není tak problém nasadit na pušku SCAR kvalitní mířidla, tlumič a lepší zásobník. Vše samozřejmě ovlivní, jak se zbraň chová, a každé z těchto vylepšení přidává určitý bonus.

Jedna mířidla zajišťují větší šanci kritických zásahů, jiná naopak odmění hráče větším počtem zkušeností po střelách do hlavy. Vylepšené zásobníky mohou mít větší kapacitu nebo nabídnou rychlejší nabíjení. Věcí, které tak hráč může získat, je zde mnoho a různá vylepšení si může přizpůsobovat podle situace, do které míří.

Propracovaný svět

The Division se odehrává v New Yorku, v oblasti Manhattan. V betě tak byla přístupná zhruba jedna sedmina plochy, která bude v plné verzi, a i tak se jednalo o větší kousek. Vydavatel Ubisoft si tak po sérii Assassin’s Creed a městské akci Watch Dogs může přidat další zářez na skvěle zhotoveném městě.

Foto: David Ryneš, Novinky

V beta verzi byla přístupná pouze část New Yorku lemovaná červenou zdí

Právě u tohoto titulu to vypadá, že město je zde doopravdy v měřítku 1 : 1, avšak ne všechny ulice jsou přístupné kvůli nákaze. Reakce obyvatelů New Yorku jsou velice pozitivní a i nám se část Manhattanu, kterou jsme si mohli projít, zdála na jedničku.

Perfektní on-line složka a souboje s ostatními hráči

Největší zábavu titul nabízí v kooperaci s ostatními hráči. Lze tak udělat skupinku o maximálním počtu čtyř agentů a následně plnit jednotlivé mise společně. U té příběhové lze zvýšit obtížnost, navíc v partě s ostatními zkušenými hráči.

Hra tak celkovým dojmem působí jako mix kooperační on-line akce Destiny či Borderlands. Oproti Borderlands přidává tzv. Dark Zone. Do nich vcházejí hráči na vlastní nebezpečí, neboť se tam můžou setkat jak s protivníky, tak s agenty, kteří mohou zběhnout a hráče zabít. Dark Zone bohužel láká na kvalitní výbavu, kterou tam hráči mohou najít.

Foto: David Ryneš, Novinky

Samotný vstup do Dark Zone upozorňuje, že sem by se chodit nemělo

Má to háček, a to ten, že veškeré předměty jsou v Dark Zone kontaminované, a tak hráči musí přivolat vrtulník, kterým je přepraví zpět na základnu. To však přiláká i ostatní agenty, kteří se v Dark Zone potulují, ty nejakčnější přestřelky se tak odehrávají právě v těchto místech.

Být zběhem přináší i problémy. Zběh je totiž po útoku na jiné hráče označen a musí  před hráči, kteří ho kvůli odměně začnou nahánět, prchat. Každým dalším zabitím se mu zvyšuje stupeň zběha a s tím i čas, jak dlouho musí utíkat před ostatními či zůstat ukrytý. Pokud zemře, přijde o větší množství měny, za kterou si lze v Dark Zone kupovat výbavu. Přijde také o klíče ke speciálním bednám a samozřejmě o veškeré kontaminované vybavení, které má u sebe.

Foto: David Ryneš, Novinky

Pro užívání nalezené výbavy v Dark Zone musí hráči přivolat vrtulník a extrahovat jí na základnu

Během hraní ve skupině nás překvapilo serverové řešení hry, které zajišťuje naprosto plynulé přechody. Pokud hráč nechce hrát sám, vyvolá herní nabídku s on-line přáteli a vybere možnost připojit se ke skupině. Hra dá hráče dohromady bez jakékoliv načítací obrazovky.

Dark Zone ukázala i neduhy beta verze. Někteří hráči, včetně nás, byli například delší dobu neviditelní. Na osobních počítačích si zase ostatní hráči stěžovali na vyšší počet podvodníků, kteří používali chyby ve hře, a zajistili si tak například nesmrtelnost či nekonečný počet zásobníků. Vývojáři se však dušují, že do vydání je ještě dlouho a na zabezpečení hry stále pracují.

On-line akce s pořádným rozpočtem

Ať už je to samotný Manhattan, nebo hromada detailů na ulicích, z The Division obrovský rozpočet doslova křičí. I když se může zdát, že titul prošel menším zhoršením oproti ukázce z roku 2013, hra vypadá stále skvěle. Jde hlavně o atmosféru, kterou se vývojářům podařilo udělat.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ve správný čas vypadá hra skvěle

Jak je na obrázcích vidět, hra vypadá stále nádherně a má jedno z nejlepších nasvícení, které jsme doposud viděli. Denní doba je zde plynulá, ale notně zrychlená. Doufáme, že vývojáři vyslyší připomínky i k tomuto a virtuální čas ve hře trochu zpomalí.

Je toho mnoho, co nešlo v beta verzi dělat,  například tvorba předmětů, používání talentů a jiné úpravy schopností agenta, hromada misí a událostí či slíbená česká lokalizace. I tak ale po intenzivních jednadvaceti hodinách v beta verzi musíme konstatovat, že The Division má obrovský potenciál.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nesmí chybět ani ponuré lokace metra

Teď už jen záleží na vývojářích ze studia Massive Entertainment, aby neusnuli na vavřínech, doladili beta verzi a v té plné nabídli pořádnou porci zábavy, která hráče neomrzí. Zatím to vypadá, že jsou na správné cestě. Hráči mohou s velkým očekáváním přešlapovat do 8. března, kdy titul vyjde pro osobní počítače a herní konzole Xbox One a PlayStation 4.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám