Hlavní obsah

CES 2016: Francouzi lákají na virtuální realitu z krabičky

Novinky, mif
Las Vegas

Nejen okolo spotřební a výpočetní techniky se letos točí veletrh CES. Velká pozornost je v Las Vegas v těchto dnech věnována také hráčům, respektive hraní ve virtuální a rozšířené realitě. Uspět se zde snaží například francouzská společnost Scale s virtuálním systémem 1 Portal.

Systém virtuální reality Scale 1 Portal v akci

 
Článek

Scale 1 Portal svým vzhledem připomíná projektor a v podstatě velmi podobně také funguje. K zobrazení obrazu totiž potřebuje čistě bílou zeď nebo plátno. V obou případech je ale vždy obraz trojrozměrný, uživatel se přitom neobejde bez speciálních brýlí.

Zajímavé je to, že novinka má v sobě navíc zabudovaný pohybový senzor. Dokáže tak sledovat pohyby a gesta uživatele, podobně jako je tomu u herního systému Kinect pro televizní konzoli Xbox One.

Foto: archív výrobce

Scale 1 Portal

Uživatel si tak například může zahrát hru, ve které se musí snažit vyhýbat v chodbě pilířům podpírajícím strop. Když do jednoho z nich narazí, hra končí. Právě díky tomu, že je obraz promítán ve 3D, má hráč pocit, jako by skutečně probíhal nějakou chodbou.

Dojem z virtuální reality ale není tak věrný, jako když máte na hlavě skutečně nasazený nějaký headset, který by úplně odfiltroval všechny okolní ruchy. Na druhou stranu použití novinky je proti klasickým náhlavním virtuálním systémům daleko jednodušší.

Foto: archív výrobce

Scale 1 Portal

Scale 1 Portal navíc dovoluje do virtuální reality zapojit hned několik hráčů najednou. „Jde o novou formu technologie virtuální reality, která umožňuje více lidem najednou, aby společně zažili strhující zážitky přímo v pohodlí svého obývacího pokoje,“ uvedl pro Novinky.cz šéf společnosti Scale Julien Baessens.

Ten zároveň prozradil, že celý systém je postavený na poměrně výkonném počítači s operačním systémem Windows 10. Napevno zabudovaný projektor dokáže vytvořit obrazovku s úhlopříčkou až tři metry.

Systém virtuální reality Scale 1 Portal by se měl začít prodávat už v průběhu února. Oficiální prodejní cena však zatím nebyla prozrazena.

Reklama

Výběr článků

Načítám